Lac poluat cu spumă, lângă Aeroportul din Iași. Valurile de clăbuc ating 1 metru
Un lac aflat în apropierea Aeroportului din Iaşi a fost poluat cu... spumă. Valurile de clăbuc provin de la degivrarea avioanelor. Soluţiile folosite sunt o bombă ecologică deoarece schimbă compoziţia apei, iar peştii mor sufocaţi.
De Redactia Observator la 10.04.2019, 20:31Un lac aflat în apropierea Aeroportului din Iaşi a fost poluat cu... spumă. Valurile de clăbuc provin de la degivrarea avioanelor. Soluţiile folosite sunt o bombă ecologică deoarece schimbă compoziţia apei, iar peştii mor sufocaţi. Garda de Mediu a trecut de la amenzi la plângere penală. Este al treilea an când lacul este poluat.
Valurile de clăbuc de un metru s-au format după ce o ploaie uşoară a spălat pista aeroportului. Sub efectul apei, soluţia folosită la degivrarea avioanelor a făcut spumă asemenea unui detergent. De teama unui dezastru ecologic, autorităţile au luat imediat măsuri.
În urmă cu doar câteva zile, în toată zona se formase o spumă albă, astfel autorităţile au intervenit cu acest tip de baraje absorbante, dar şi cu alte materiale specifice care se văd în spate pentru a forma o barieră în calea spumei ca aceasta să nu ajungă în lac.
Reprezentanţii aeroportului spun că, din cauza iernii lungi, au fost degivrate 250 de avioane şi s-au folosit zeci de tone de soluţie.
Cătălin Bulgariu, director general Aeroport Iași: Sunt substanţe ecologice. Pentru că ele se oxidează şi consumă oxigen. Problema lor este că, atunci când ajung în ape, consumă oxigenul din apă şi creează probleme ecosistemului peştilor în apă.
Incidentul nu e nou. Se întâmplă deja de trei ani. Singura soluţie ar fi construirea unui bazin în care să ajungă substanţele toxice
Andreea Poenaru, purtător de Cuvânt ABA Prut-Bârlad: Riscul de poluare a fost îndepărtat şi nu s-a înregistrat o mortalitate piscicolă. Poluatorul este sancţionat cu amendă de 35.000 de lei.
Gheorghe Bacuşcă, comisar șef garda de mediu: Având în vedere faptul că anul acesta, evenimentele au continuat, le vom întocmi sesizare penală.
Un caz similar a avut loc la începutul anului şi în Bucureşti. Milioane de peşti au fost găsiţi morţi în bălţile din nord-estul capitalei. Inspectorii de la mediu au descoperit atunci depăşirea limitelor de poluare în apropierea piestolor de avioane.