Leguma "doi în unu" care ajută la slăbit, descoperită în Buzău. Când ar putea să apară pe piaţă: "Aş lua, aşa de curiozitate"
În Buzău un nou tip de praz face concurenţă serioasă celui din Oltenia! Este... de fapt, o plantă doi în unu, pentru că deşi arată a usturoi şi are gust de usturoi, este, de fapt... prazul clasic. Numai bun de savurat într-o tocană delicioasă! Lumea întreagă va afla de el, pentru că cercetătorii din Buzău au în plan să îl prezinte, în premieră, la un eveniment european de Horticultură.
De Redactia Observator la 14.02.2024, 17:45Prazul sălbatic a fost descoperit în Pădurea Crâng din Buzău în 2010. De atunci şi până astăzi, planta care poate atinge 70 de centimetri înălţime, a tot fost cercetată de specialiştii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale din judeţ.
Costel Vînătoru – director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău: Cu toţii am fost tentaţi să credem că avem în faţă o varietate de usturoi. E un praz, spunem noi, valoros, pentru că putem să îl folosim pentru consum luat direct din pădure. Noi l-am adus la bancă şi o să îl şi cultivăm, avem în diverse stadii, şi în ghivece, şi în congelatoare, facem cercetări să vedem cât se poate păstra!
Bianca Mușat – cercetător: Ne-a atras atentia ca este o planta rustica, nu este atacata de agentii patogeni specifici speciei si este mult mai rezistenta. Rezistă chiar şi pe timp de secetă.
Practic, nu seamănă cu nicio altă specie de praz sălbatic din Europa, deşi soiuri se mai găsesc prin Cehia, Slovacia şi Polonia. Acum, cercetătorii au în plan să prezinte prazul cu gust de usturoi lumii întregi, la Congresul European de Horticultură, care va avea loc în luna mai, la Bucureşti.
Costel Vînătoru – director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău: Ştim că aceste plante sunt bogate în fitoncide, deci vorbim de un antibiotic natural, plante care ne protejează împotriva microbilor, răcelilor, vorbim de substanţe care distrug agenţii patogeni ai tubului digestiv.
Prazul sălbatic stârneşte deja reacţii printre români
Deşi nici nu a apărut încă pe piaţă, în patria prazului, Oltenia, planta cu gust neaşteptat stârneşte reacţii dintre cele mai diverse.
Reporter: Credeţi că e un concurent pentru prazul nostru?
Localnic: Da, va concura, că îl ia omu şi în loc de usturoi, şi de praz, să mănânce şi de una, şi de alta.
Localnic: Dacă ar veni pe piaţă, aş lua, aşa de curiozitate, să vedem cum este!
Localnic: Nu am auzit până acum, dar nici că aş mânca aşa ceva, ori mănânc usturoi ori mănânc prazul praz, să îi simt gustul. Vitamina olteanului nu e prazul?!
Prazul poate fi consumat ca atare, în salate, dar şi gătit, în diverse mâncăruri.
Pentru că este sărac în calorii, poate ajuta la scăderea în greutate. Specialiştii spun că oferă de două ori mai multă vitamina C decât aceeaşi cantitate de portocale, este bogat în minerale, iar de ceva timp este... şi vedetă de film.