Localităţile din România unde nu s-a mai născut niciun copil de 4 ani. Rata natalităţii, la cel mai scăzut nivel din ultimii 100 de ani
Suntem din ce în ce mai puţini. Anul trecut, am avut cel mai mic număr de naşteri din ultimul secol - doar 150 de mii. Iar declinul demografic arată sumbru. Sunt localităţi unde nu a mai venit pe lume niciun bebeluş în ultimii patru ani. Surprinzător, în ultimele două decenii s-a observat şi o inversare. Se nasc mai mulţi copii la oraş decât la ţară. Lucia Cujbă ne arată realitatea tristă dintr-o Românie tot mai îmbătrânită.
De Lucia Cujbă la 10.02.2025, 19:41- Mutări politice după demisia lui Iohannis. Garanţia cerută de Ciolacu liberalilor, pentru a nu rupe Coaliţia. DETALII la Observator 17:00
- Demisia lui Iohannis, pe prima pagină a publicaţiilor internaţionale. Ruşii scriu că "decizia a fost determinată de mișcarea partidelor de extremă dreapta"
Anul trecut a adus un record negativ. Este pentru prima oară în ultimii 100 de ani când în România vin pe lume mai puţin de 150.000 de copii. Rata natalităţii e la pământ, iar asta se vede, cel mai grav, în mediul rural. În localităţile Ocoliş, Râmet, Brebu Nou şi Bătrâna, de exemplu, nu s-a mai născut niciun copil în ultimii patru ani.
Populaţia României va scădea cu trei milioane de locuitori în următorii 25 de ani
Rău e şi în câteva comune din Alba şi Hunedoara. Aici au trecut trei ani de la ultima naştere. Dacă ne uităm strict la nivel de judeţe, Tulcea are cea mai scăzută natalitate. Abia dacă s-au născut aici 1.200 de copii anul trecut. De 11 ori mai puţin ca în Bucureşti, de exemplu.
În acest ritm, avertizează sociologii, populaţia României va scădea cu trei milioane de locuitori în următorii 25 de ani, iar datele dau fiori. Vom fi 16 milioane în 2050. Natalitatea scăzută este principala cauză a depopulării, urmată de migraţie.