Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Câte clădiri s-ar putea prăbuși în București, la un cutremur de 7 pe Richter. "Nu vrem să ne imaginăm"

Semnal de alarmă tras de autorităţi şi de specialişti: un cutremur de peste 7 pe scara Richter va lovi România, dar evident că nu se ştie când. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât capitala are mii de clădiri care stau să cadă. În ritmul în care se fac consolidările, Bucureştiul ar putea fi sigur peste jumătate de secol, spun inginerii constructori.  

de Ana Maria Munteanu

la 08.02.2025 , 20:13

Bucureștiul este clasat printre primele zece orașe din lume cu cel mai mare risc seismic. Experții Băncii Mondiale estimează că în jur de 20.000 de clădiri din Capitală sunt vulnerabile la un cutremur mare. Autoritățile au contorizat mult mai puține, în jur de 3.000.

"Din aceste 3.000 de clădiri care ar putea pica, un procentaj important, 5-10%, ar putea să se prăbușească. Asta înseamnă 150-300 de clădiri în stare de colaps, ceea ce ar fi o tragedie reală. Ne gândim că în 1977 au fost 33 de colapsuri în București și orașul a fost cu adevărat dat peste cap. Nu vrem să ne imaginăm ce ar însemna 150 sau chiar 33 de clădiri", a declarat Matei Sumbasacu, fondator Re:Rise.

Între timp, tot mai mulți oficiali români vorbesc despre un cutremur iminent

Vezi și

Ministrul Dezvoltării spune că întrebarea nu este dacă va veni, ci când va veni. Specialiștii INFP merg pe aceeași ipoteză.

Pe acelaşi subiect

"Teritoriul României este dominat de zona seismică Vrancea, zonă care poate să genereze cutremure cu magnitudinea 7,2 sau 7,4... 7,6, cândva, nu se știe când. Acest cutremur care va veni, în viitor, poate să afecteze tot fondul construibil care încă nu a fost pus în siguranță, ca urmare a cutremurelor anterioare", a declarat Constantin Ionescu, director INFP.

Autoritățile au lansat recent o hartă interactivă cu zonele de risc, ce poate ajuta atât locuitorii, cât și edilii locali să acceseze fonduri pentru consolidări.

Pregătiri pentru cutremur. În București sunt deschise acum zece șantiere, finanțate de stat

Se pregătește documentația pentru alte 160 de imobile, spun reprezentanții municipalității.

"Avem șantiere, efectiv, în lucru. Având în vedere că anul acesta bugetul local este mult mai redus, probabil că ne vom baza pe ceea ce putem finanța prin programul național și prin fondurile europene. Pe măsură ce îndeplinim condițiile programului și completăm documentele solicitate, avansăm cu ele", a declarat Răzvan Munteanu, director AMCCRS.

Unele clădiri sunt în reconsolidare de ani de zile, iar unii locatari și-au pierdut speranța că se vor mai întoarce acasă.

În ritmul în care sunt finalizate lucrările, inginerii proiectanți estimează că e nevoie de jumătate de secol pentru a reconsolida cele 3.000 de clădiri periculoase.

Ana Maria Munteanu Like

Cred cu fermitate că jurnalismul de calitate ar trebui să fie de neclintit. Pentru asta fac tot ce îmi stă în putință să scot la iveală adevărul din orice “poveste”.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Susțineți introducerea unei taxe auto de mediu din 2026?
Observator » Evenimente » Câte clădiri s-ar putea prăbuși în București, la un cutremur de 7 pe Richter. "Nu vrem să ne imaginăm"