Locul care a devenit în aceste zile raiul pasionaţilor de flori de mină. Cel mai scump exponat ajunge la 175.000 de euro
Cavnic este, în aceste zile, raiul pasionaţilor de flori de mină. Piesa de rezistenţă, un exponat care atrage deopotrivă curioşi şi pasionaţi, vine tocmai din Brazilia şi costă o avere: 175.000 de euro. Unicitatea acestor cristale a stârnit deja interesul colecţionarilor din lumea întreagă: aceştia au colorat standurile expoziţiei cu pietre extrem de rare.
De Simona Vasiac la 24.05.2024, 17:58Adusă de peste mări şi ţări, piatra de mină cu valoare de nestemată atrage privirile tuturor celor care vin să o vadă, pasionaţi sau amatori.
Costel Covaci, organizator eveniment: Este un vivianit din Brazilia Amazonia care a fost expus anul trecut la o expoziţie internatională din Germania şi de acolo a cumpărat-o un colecţionar român şi acum el vrea să o vândă mai departe.
Locul care a devenit în aceste zile raiul pasionaţilor de flori de mină
Preţul este pe măsura frumuseţii... 175.000 de euro. Piesa unicat va fi licitată, mâine, la Bursa florilor de mină de la Cavnic.
Costel Covaci, organizator eveniment: Se găsesc foarte rar, sunt mine din zona Brazilia care s-au închis exact ca la noi în Maramureş. Piesele foarte scumpe deja le-au cumparat colecţionarii care sunt milionari în euro şi care are câte o piesă din asta, poate iese una la vanzare la 10-15 ani.
Alain este din Congo şi, de aproape 20 de ani, face afaceri cu cristale delicate şi încântătoare în România. La Cavnic a venit cu cele mai preţioase diamante, safire şi smaralde. Şi tot el ne spune şi când putem purta astfel de comori.
Alain Salvadore, expozant: De obicei când este vara majoritatea femeilor cauta pietre cu o culoare un pic mai joviala de exemlu safire turcoaz. Diamantele se pot purta oricând.
Kato Csaba, expozant: Eu am mai mult minerale din zona Băii Mari şi din Munţii Apuseni e o pilită cu o cristalizare deosebită pentagonal în foarte puţine locuri se găsesc aşa ceva. De obicei ea se cristalizează în sistem cubic.
Vali este din Piteşti şi a venit special la Cavnic pentru bijuteriile crescute în inima Pământului.
Cumpărător: Înseamnă viaţă, pietrele astea nu sunt moarte cum cred majoritatea oamenilor sunt vii şi mă atrag pentru că rezonăm le-am şi studiat şi am o mică colecţie şi mi-e drag să o măresc în fiecare an.
Anul trecut, cel mai scump exponat al bursei florilor de mină a fost cumpărat de un cetăţean elveţian cu 180.000 de euro.