Antena Meniu Search
x

Video O româncă riscă 7 ani de închisoare pentru că a încercat să scoată din ţară 45 de flori de mină şi să le ducă acasă în Anglia

Dosar penal pentru o româncă din Tulcea, după ce a fost prinsă pe Aeroportul din Cluj-Napoca cu bagajele doldora de flori de mină - pietre minerale preţioase care fac parte din Patrimoniul Cultural. Voia să le ducă în Marea Britanie, acolo unde locuieşte, dar a fost întoarsă din drum de poliţiştii de frontieră.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 12.01.2024, 19:33

Vezi și

Pasagera de 56 de ani a fost demascată ieri după-amiază, chiar înainte să se urce în avion. "Femeia şi-a pus o parte din minereuri, împachetate individual în folie antişoc, în bagajul de mână, fiind descoperite chiar aici, la controlul de securitate. Imediat a fost luată deoparte şi s-a cerut un control amanunţit al bagajului de cală pe care îl predase deja", transmite Alex Prunean, reporter Observator.

Prinsă cu flori de mină pe aeroport

Poliţiştii de frontieră i-au cerut femeii să prezinte certificatul de export pe care Ministerul Culturii îl emite pentru astfel de exponate. Nu îl avea. "A declarat că obiectele, respectiv florile de mină, îi aparţineau şi dorea să le ducă la locuinţa sa. În cauză, i s-a întocmit dosar penal pentru operaţiuni de export ilegal neautorizat", spune Sarmizia Fetcu, şef al Centrului de Informare şi Relaţii Publice, Poliţia de Frontieră.

"Toate cele 45 de flori de mină, grele de 35 kg, de diferite culori, tipuri şi mărimi au fost ridicate, iar acum se află în custodia ofiţerilor vamali din aeroport. Unele dintre ele sunt specimene rare, dar fiecare bucată urmează să fie analizată de specialiştii Gărzii de Mediu", adaugă Alex Prunean, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

Românca riscă 7 ani de închisoare

În urma cercetărilor, autorităţile vor afla dacă pietrele fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional. "Persoana care doreşte să exporte piesele minerale respective trebuie să adreseze această solicitare către Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional. Acel certificat de export temporar se poate da relativ rapid şi pe baza lui solicitantul poate să scoată din ţară în mod legal piesele respective", a declarat Ioan Denuț, director Muzeul Județean de Mineralogie Baia Mare.

Potrivit Codului Penal, scoaterea ilegală din ţară a unor astfel de piese se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi confiscarea parţială a florilor de mină.

Internetul e însă plin de exponate care se vând la liber. De exemplu, doar pe o platformă online am găsit 150 de pietre preţioase, de la 12 lei bucata, la peste 8.000 de lei, cât costă o colecţie adusă din Brazilia. Legal, acestea pot fi comercializate doar dacă cel care vinde are certificat de provenienţă și drept de comercializare. Marii colecţionari au în palmares piese la preţuri exorbitante. În primăvară, la o expoziţie organizată la Cavnic, cea mai scumpă floare de mină a fost scoasă la vânzare cu 100.000 de euro.

Florile de mină sunt bijuterii care se nasc în pământ, formate din minerale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » O româncă riscă 7 ani de închisoare pentru că a încercat să scoată din ţară 45 de flori de mină şi să le ducă acasă în Anglia