Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, despre reacţiile adverse după vaccinarea anti-Covid: "Sunt de intensitate ușoară-medie"
Şeful campaniei de vaccinare anti-COVID, lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță a detaliat, în această dimineață, la Institutul Cantacuzino, unde au fost primite primele 10.000 de doze de vaccin, reacţiile adverse pe care le pot avea unele persoane în urma vaccinării anti-coronavirus.
De Veronica Micu la 26.12.2020, 09:46- Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat sâmbătă, la sosirea primelor 10.000 de doze de vaccin le Instititul Cantacuzino, că prima persoană va fi vaccinată duminică, la Institutul Matei Balş.
Potrivit medicului militar, reacţiile adverse în urma vaccinării anti-Covid sunt de intensitate ușoară-medie, locale, cele mai frecvente, durere la locul de administrare, roșeață, dar pot fi și febră, dureri musculare, articulare.
"Sunt reacții adverse locale. Durere la locul de administrare, roșeață, tumefacție. Se mai poate înregistra ușoară febra, dureri articulare sau musculare.
Ca reacții majore au fost dureri majore dar s-au înregistrat doar la persoane cu istoric alergic precum alergii anafilactice", a spus dr. Valeriu Gheorghiță.
Durata de viaţă a vaccinului - 120 de ore
Potrivit medicului militar, vaccinul adus în România are o durată de viaţă de 120 de ore, sau cinci zile, la o tempratură de -2 grade, odată ce este scos din frigiderele speciale unde este păstrat la temperaturi între -60 si -90 de grade Celsius.
"Dupa ce vaccinul e scos la o temperatura de 2-8 grade are o durata de viata de 5 zile. Dupa ce un flacon e scos la temperatura camerei, are o durata de stabilitate de 6 ore. Intr-un flacon sunt 5 doze. Aceste 10.000 de doze, din aceasta tara vor fi livrate spre centrele regionale, la un lant de frig obisnuit de 2-8 grade.
Răspunsul imun începe să devină protector la 14 zile după prima doză, însă beneficiile sunt mai multe după 7 zile de la a doua doză administrată.
Inceputul lunii aprilie este momentul la care estimam inceperea etapei a treia de vaccinare. Nu avem nevoie de investigatii care trebuie facute anterior vaccinarii, tinand cont ca se face triajul la centrul de vaccinare", a declarat Valeriu Gheorghita.
România va primi 10 milioane de doze
Acesta a precizat ca scopul autoritatilor este vaccinarea a 10,7 milioane de cetateni.
"Sunt contractate circa 10 milioane doze de la Pfizer, dar la nivelul Comisiei Europene sunt contracte si cu celelalte companii, astfel incat sa putem vaccina in Romania circa 10,7 milioane de persoane, adica circa 70% din populatia adulta.
Durata nivelului de protectie nu are un raspuns ferm medical si stiintific, se estimeaza insa ca va fi de durata mai mare decat raspunsul imun dupa boala. Doar prin informarea corecta oamenii vor putea sa decida daca vor sa se vaccineze. Reactiile adverse sunt de intensitate usoara-medie, cele mai frecvente locale - durere, roseata, umflatura local sau dureri de cap, febra, greata. Au fost reactii majore la cateva persoane cu istoric alergic major.
Presedintele, premierul se vor vaccina la momentul potrivit, adica atunci cand incepe etapa de vaccinare a demnitarilor", a mai spus şeful campaniei de vaccinare anti-COVID.