Plasele braconierilor lasă Marea Neagră fără delfini. Două mamifere au fost găsite fără viaţă de turişti (Video)
Marea Neagră rămâne de la an la an fără delfini. Doar anul trecut, în primele şase luni, 36 de delfini au fost găsiţi morţi pe plajă. Şi pe plaja din Mamaia, valurile mării au scos un pui de delfin mort.
De Redactia Observator la 17.06.2019, 16:40Marea Neagră rămâne de la an la an fără delfini. Doar anul trecut, în primele şase luni, 36 de delfini au fost găsiţi morţi pe plajă. Şi pe plaja din Mamaia, valurile mării au scos un pui de delfin mort. În acelaşi timp, pe plaja din Costineşti a eşuat un alt delfin, de data aceasta un exemplar adult, ucis de plasele de pescuit.
Biologii spun că delfinul lung de aproape 3 metri ar fi fost prins într-o plasă de pescuit. Nu a reuşit să se elibereze şi a murit. A eşuat în apropierea plajei din Costineşti.
Martor: Am văzut un grup mare de turişti în partea aia şi am văzut oamenii cum îl scoteau din apă şi îl duceau pe nisip. Lumea făcea poze, punea pe Facebook, încuraja copii să facă acelaşi lucru şi mie mi s-a părut grotesc acest lucru.
6 tineri au luat delfinul mort şi l-au dus departe de malul mării. L-au acoperit cu nisip şi au încercat să anunţe autorităţile.
Martor: Am sunat la 112, garda de emdiu, DSV şi vreo două ONG-uri. Singurii care au răspun sunt cei de la 112, în rest nu a răspun nimeni. Nu poţi să laşi un delfin acum, e de două ori ca mărime cu copiii.
Biologii spun că o mare parte dintre definii care eşuează sunt ucişi de plasele pescarilor.
Costin Timofte, biolog: Este cea mai mare specie din Marea Neagră, poate ajunge la 3 metri şi ceva, acesta avea 2 metri şi 80 şi era un mascul. Ţinând cont că în ultimii ani, 80-85% din euşuări au fost prinderi în plase şi perioada de prohibiţie s-a încheiat, ar trebui să ne mai aşteptăm la aşa ceva.
Delfinul va fi ridicat de cei de la Apele Române, dar pentru că plaja a fost aglomerată, utilajele vor putea intra să îl ia abia spre seară.
Şi în Mamaia a eşuat un pui de delfin. Acesta a fost văzut de copiii care se jucau pe malul măriii. Specialiştii spun că în acest caz nu a fost vina plaselor de pescuit.
Costin Timofte, biolog: E prea mic ca să ne putem da seama, iar rata de creştere e asemănătoare, presupun că a murit în timpul naşterii sau imediat după ce l-a născut mama lui, deoarece ombilicul este afară, nu ar trebui să fie.
Cei doi delfini eşuaţi fac parte din speciile Afalin şi Marsuin, ambele în pericol de extincţie. În Marea Neagră mai există aproximativ 20.000 de delfini din specia Afalin, iar biologii spun că dacă nu vor fi luate măsuri aceştia vor dispărea.