Mărturii de la Revoluție. Timişoara, prima zi de libertate
În urmă cu trei decenii, pe 20 decembrie, Armata trecea de partea poporului, iar Timişoara devenea primul oraş liber. În amintirea zilei care a schimbat România, în oraşul de pe Bega au sunat sirenele, iar în balconul Operei au urcat din nou revoluţionarii.
De Redactia Observator la 20.12.2019, 21:12- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
În urmă cu trei decenii, pe 20 decembrie, Armata trecea de partea poporului, iar Timişoara devenea primul oraş liber. În amintirea zilei care a schimbat România, în oraşul de pe Bega au sunat sirenele, iar în balconul Operei au urcat din nou revoluţionarii.
Cu lacrimi în ochi, i-au plâns pe cei care nu mai sunt şi au dedicat libertatea - câştigată sub ploaia de gloanţe - noilor generaţiilor. La Timişoara, ambadasorul Americii a dezvelit o placă memorială, oferită ţării noastre de către preşedintele Donald Trump.
La 30 de ani de la revolta care a îngenuncheat comunismul, sunetul sirenelor cutremură Timişoara. Primul oraş liber. Revoluţionarii au fluturat din nou tricolorul din balconul Operei.
Exact ca în decembrie 1989, când au încurajat miile de tineri să iasă în stradă. Unii au murit oferindu-ne cel mai preţios dar: libertatea.
Dorin Nicolici, revoluţionar: Eram fiecare cu moartea in spate aici.
Reporter: Ce aţi strigat dumneavoastră de la balcon?
Dorin Nicolici, revoluţionar: Jos Ceauşescu! Libertate! Alegeri libere!
Sorin Dănuţ Oprea, liderul revoluţionarilor din Timişoara: La doi metri in spate, am format primul partid care a fost in ilegalitate din 20 pana in 22, cand Ceausescu era inca la putere.
Pe 20 decembrie, dictatorul şi-a scurtat cu o zi vizita în Iran şi s-a întors în ţară. Piaţa Operei devenise deja zona de forţă şi de speranţă a oamenilor liberi.
Revoluţionarii se organizaseră în Frontul Democrat Român şi semnaseră primul document al revoluţiei române. Momentul a venit după patru zile de proteste care făcuseră 80 de morţi şi sute de răniţi.
Vasile Bledea, revoluţionar: Să ştiţi că Revoluţia este ca un copil mic. E foarte uşor să o concepi, dar o foarte greu să o creşti.
În memoria celor care au plătit cu viaţa, la Timişoara s-au umplut din nou străzile. Născut în România pe care a fost nevoit să o părăsească la vârsta de 10 ani, ambasadorul Americii la Bucureşti a dezvelit o placă memorială dedicată Revoluţiei, oferită de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.
Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România: Nu mi-am inchipuit in viata mea ca comunistii o sa dispara cat sunt viu si nu mi-am inchipuit in viata mea ca o sa am onoarea ca o sa ma intorc in Romania.
În oraşul de unde a pornit Revoluţia din 1989 a ajuns astăzi şi premierul Ludovic Orban.
Oameni simpli, dar şi înalţi oficiali şi-au amintit de zilele care ne-au schimbat destinul.