Noi medici ar urma să fie detașați la spitalul din Ploiești, afectat de numărul mare de pacienți infectați cu noul coronavirus
Dezvăluirile făcute de Observator în cazul Spitalului din Ploieşti au stârnit reacţii imediat la cel mai înalt nivel. La câteva zeci de minute de la difuzarea ştirii, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că va trimite Corpul de Control în Prahova. Zis şi făcut. Azi nu s-au găsit nereguli şi s-au făcut promisiuni: vor fi detaşaţi medici suficienţi.
De Bogdan Ocnaru la 14.10.2020, 20:24- Spitalul din Ploiești ar avea nevoie de cel puțin patru medici și 20 de asistente.
- La spitalul din Ploiești au ajuns inclusiv pacienți din alte județe.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Mâine va fi la Ploieşti o unitate de la Inspecţia de Stat din Ministerul Sănătăţii tocmai pentru a se asigura că operaţionalizarea se face şi în timp util.
Este reacţia şefului de la Sănătate, la puţin timp după ce Observator a dezvăluit dezastrul de la cel mai mare spital din Prahova. Astăzi, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a ajuns la Ploieşti.
Andrei Ilinca, director medical Spitalul de Urgenţă Ploieşti: Au fost vizitate Unităţile de Terapie Intensivă, au fost verificate circuitele, s-a discutat cu medicul-şef de terapie.
Şi medicilor li s-a promis sprijin. Deşi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă susţine că aici au fost deja detaşaţi patru medici.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Detaşaţii, când au fost trimişi acolo, locul lor este acolo.
Doar că nu sunt de ajuns pentru a face faţă unui număr de pacienţi din ce în ce mai mare. În ultima perioadă, la Ploieşti au fost raportate peste 100 de noi infecţii, zi de zi.
Roxana Pătulea, medic rezident: Noi suntem de gardă pe ATI COVID. Suntem patru medici detaşaţi, noi trebuie să acoperim toate zilele şi toate gărzile.
Steluța Nacu, şefa secţiei ATI: Facem eforturi, aş spune eu, de multe ori, care depăşesc limita omului.
17 paturi şi tot atâtea ventilatoare sunt în secţia de ATI a Spitalului din Ploieşti. Alte 12 paturi de Terapie Intensivă găsim şi în unitatea mobilă de terapie din curtea spitalului, care zace nefolosită.
Steluţa Nacu, şefa secţiei ATI: Nici până în ziua de astăzi nu s-a obţinut detaşarea de medici specialişti, rezidenţi, cu care să putem organiza linie de gardă în Unitatea de Terapie Mobilă.
Ar mai fi nevoie de 20 de asistente şi cel puţin patru medici pentru ca TIR-ul ATI să devină funcţional.
Pe de altă parte, personalul medical evită să trateze în Unitatea de Terapie Intensivă pe roţi.
Mihaela Logeanu, medic primar ATI: Niciunul dintre noi nu am vrea să fim trataţi acolo. Sau bunicii noştri, părinţii noştri. Vă spun cu mâna pe suflet!
Steluţa Nacu, şefa secţiei ATI: Când pacientul e intubat, trebuie să îl ventilezi manual, rampa e foarte îngustă. Au fost doi brancardieri, unul şi-a fracturat antebraţul. Au căzut efectiv de pe rampă.
În tot acest haos, situaţia se agravează de la oră la oră, iar pacienţii pierd lupta cu boala.
Ministrul Sănătăţii a anunţat că unitatea medicală din Ploieşti va fi transformată în spital-covid.