Video ANIMAŢIE. Cum s-a declanșat închiderea automată a Rafinăriei Petrotel Ploieşti. Cantităţi mari de gaze arse, evacuate în atmosferă
Flăcări şi fum deasupra Rafinăriei Petrotel Ploieşti. Imaginea i-a făcut pe localnici să sune speriaţi la 112. Instalaţiile s-au închis automat din cauza unei fluctuaţii de tensiune în reţeaua electrică, iar cantităţi mari de gaze arse au fost evacuate în atmosferă. Operațiune care provoacă, în mod normal, o gravă poluare.
Flăcări şi coloane groase de fum s-au ridicat din coşul de evacuare al rafinăriei în jurul orei 7 dimineaţa. Locuitorii din apropiere au filmat vâlvătaia şi unii au sunat, panicaţi, la pompieri, cu imagineau unui incendiu în minte.
"Am văzut flacăra mare. Mare! Că m-am şi mirat. Cred că avea vreo 10 metri înălţime", a declarat un martor al evenimentului.
"Măi, zic, ce o fi acolo? Că dacă explodează, aia e!", a adăugat un altul.
Flăcările şi fumul proveneau de la gazele evacuate controlat pe coş. Măsura de urgenţă a fost luată după ce o fluctuaţie de tensiune a dus la închiderea automată a rafinăriei.
- Incendiu de proporții la rafinăria Tuapse din regiunea Krasnodar, Rusia, după un atac cu drone atribuit ucrainenilor
- Ucraina a atacat o rafinărie de petrol din Samara. Rusia susţine că a distrus nouă drone noaptea trecută
- Incendiu la Rafinăria Petromidia. Focul a fost stins, pompierii încearcă răcirea zonei afectate
- Șofer teribilist și inconștient, filmat făcând drifturi într-un sens giratoriu din Focşani. Tânărul, amendat...
- Autoturism de lux, dispărut din Olanda, găsit în România. Cine se afla la volan
Localităţile din jurul rafinăriei nu au fost afectate
În astfel de cazuri, gazele rămase în instalaţii nu mai pot fi prelucrate sau stocate în condiţii de siguranţă. Sunt dirijate spre sistemul de siguranţă, unde sunt arse şi eliberate în atmosferă. În mod normal, această operaţiune provoacă o poluare de proporţii. Vântul a împrăştiat, însă, rapid, noxele.
Potrivit Gărzii de Mediu, fumul răspândit în aer nu a afectat localităţile din jurul rafinăriei. Staţiile de măsurare a calităţii aerului au indicat valori normale după incident.
"E o cantitate foarte mare de poluanţi care sunt nocivi şi, dacă n-am fi avut această dispersie şi aceste condiţii atmosferice, toate ar fi venit spre Ploieşti", a explicat Florin Diaconu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova
Rafinăria Petrotel şi-a reluat activitatea după două ore şi jumătate. Aceeaşi fluctuaţie de tensiune a pus în repaus o jumătate de oră şi instalaţii de la Rafinăria Petrobrazi.
"Astfel de incidente se pot întâmpla oricând, nu există o pană de curent sau o pană de curent generalizată cu atât mai puţin. Au fost variaţiile acestea de tensiune", a concluzionat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Incidentul a fost provocat de o avarie la o linie de înaltă tensiune care alimentează ambele rafinării, arată rapoartele preliminare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰