Cinci cadre medicale de la Matei Balș, infectate cu noul coronavirus
Spitalele românești sunt decimate. Sute de medici au ajuns ca, în loc să se ocupe de bolnavi, să se trateze ca pacienţi. Virusul a infectat toate spitalele mari din Bucureşti. Astăzi, la cel mai important Spital de Boli Infecţioase din ţară, Matei Balş, cadre medicale au fost depistate pozitiv.
De Redactia Observator la 03.04.2020, 14:27- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Cinci cadre medicale de la Matei Balș, infectate cu noul coronavirus
- Cadrele medicale s-au izolat la locul de muncă
Spitalele românești sunt decimate. Sute de medici au ajuns ca, în loc să se ocupe de bolnavi, să se trateze ca pacienţi. Virusul a infectat aproape toate spitalele mari din Bucureşti. Astăzi, la cel mai important Spital de Boli Infecţioase din ţară, Matei Balş, cinci cadre medicale au fost depistate pozitiv.
Spitalele din Bucureşti cedează rând pe rând în faţa virusului invizibil. Ultimul bastion- Insitutul Matei Balş, unde sunt trataţi doar pacienţi cu coronavirus. Cinci cadre medicale s-au îmbolnăvit aici: doi medici, o asistentă şi două infirmiere. Sunt asimptomatici şi au fost izolaţi chiar la locul de muncă.
Aproape 70 de cadre medicale din Capitală se luptă acum cu virusul pe cont propriu. Sunt de la diferite spitale: Universitar, Matei Balș, Victor Babeș, Obregia, Militar și Gerota. La Spitalul Obregia o a doua secţie a fost închisă, după ce un doctor s-a infectat. Dar nu în spital, ci cel mai probabil la cumpărături.
Eduard Moțescu, director medical Spitalul Obregia: Am fost sunați de medicul respectiv și ne-a spus că a fost depistat pozitiv. A avut o simptomatologie ușoară și a vrut să vadă dacă e ceva și a ieșit pozitiv la testul covid. Ancheta epidemiologică nu a depistat un pacient sau un caz cu care a intrat medicul în contact. S-a presupus că e o sursă din afara spitalului.
Medicul le-ar fi spus colegilor că a ieşit să cumpere un televizor.
Eduard Moțescu, director medical Spitalul Obregia: E singurul moment pe care l-a putut obiectiva medicul respectiv ca un contact mai apropiat cu o persoană pe o perioadă mai lungă de timp, 10-15 minute.
Soția doctorului, care e la rândul său medic la Spitalul Obregia, s-a testat, iar rezultatul său e negativ. Virusul l-a luat însă o asistentă care lucra pe aceeaşi tură cu medicul.
Între timp, patru cadre medicale de la Spitalul Gerota au învins virusul. Au fost externate astăzi, dar nu se vor întoarce acasă, ci vor intra in izolare.
Cadru medical Spitalul Gerota: 31 de zile poți contamina chiar dacă ești negativ în testări. E bine să te izolezi dacă ai posibilitatea măcar încă o săptămână. Noi, din calculele nostre, momentul de contaminare a fost undeva la 21 de zile, deci ne-ar mai trebui teoretic 10 zile ca să ieșim din zona asta de pericol de a-i infecta pe alții la rândul nostru. Nu ne-a întrebat nimeni dacă avem unde să ne ducem. Ne-am organizat și ne vom izola în camere separate cu toaletă separată.
Spitalul Gerota, prima unitate medicală din București focar de COVID-19, a ieșit ieri din carantină și în curând va primi noi pacienţi.
Cadru medical Spitalul Gerota: Ne vom izola atâta timp cât o vom putea face. Dacă ne vor chema la muncă forțat, ne vom duce.
Între timp, tot mai mulți medici reclamă lipsa echipamentelor și, mai periculos - spun ei - lipsa circuitelor și a procedurilor menite să-i protejeze pe ei și pe pacienții sănătoși.
Cadru medical: Aseară aveam cinci măști în spital. Măști simple, nu vizetă, nu filtru. E scandal zilnic că nu există circuit separat în spital pentru suspecţi. Era holul plin de oameni. Oamenii sunt speriaţi de infecţie. Par lipsiţi de energie, dominaţi.