Noua "Metodă accidentul": Zeci de victime au plătit mii de euro unor falși polițiști
Poliţia Română trage un semnal de alarmă. Metoda Accidentul, escrocheria care a lăsat mii de români fără toţi banii din casă, a revenit în forţă. De această dată, şarlatanii sunt şi mai convingători pentru că joacă rolul unor poliţişti.
De Redactia Observator la 10.12.2018, 21:22Poliţia Română trage un semnal de alarmă. Metoda Accidentul, escrocheria care a lăsat mii de români fără toţi banii din casă, a revenit în forţă. De această dată, şarlatanii sunt şi mai convingători pentru că joacă rolul unor poliţişti. Sub pretextul că ajută la prinderea unor infractori care au dat sute de ţepe, victimele sunt convinse prin telefon - de falşi oameni ai legii - să îşi dea toate economiile unor străini.
Noua înşelătorie - inspirată din "metoda accidentul" - a apărut de mai puţin de o lună. Poliţiştii spun că în fiecare săptămână cel puţin zece victime au căzut în această capcană. Oamenii au pierdut între 10.000 şi 30.000 de lei.
O femeie din Câmpina le-a spus anchetatorilor pas cu pas ce s-a întâmplat.
"Am fost sunată de mai multe ori de un număr ascuns. Când am răspuns, persoana de la celălalt capăt mi-a spus că e doctor şi că fiul meu a provocat un accident grav. Nu i-am crezut, pentru că eu am o fiică plecată peste graniţă. Doctorul mi-a spus că mă va resuna pentru că una dintre victime trebuie resuscitată.", a povestit victima.
Deşi ştia că e o înşelăciune, femeia a fost luată prin surprindere cu încă un apel.
"Am fost sunată de pe un alt număr, de un domn care mi-a spus că e de la Poliţie, ştia că fusesem sunată cu "metoda accidentul". Mi-a spus că Poliţia e pe urmele escrocilor de şase luni şi că mă roagă să îi ajut. Mi-a spus să escrocii mă vor resuna şi să joc teatru, să mă prefac că îi cred. Să le dau banii pe care îi cer ca să poată să îi prindă în flagrant.", spune victima.
A crezut astfel că îi ajută pe poliţişti şi a acceptat să ofere unei persoane necunoscute, care i-a bătut la uşă, 20 de mii de lei.
Adevăraţii poliţiştii sunt cei care i-au spus femeii ce s-a întâmplat: a fost victima noii metode accidentul. Banii nu au fost încă recuperaţi, iar anchetatorii nu au reuşit să dea de urma reţelei.
Graţiela Văduva, comisar-şef Serviciul de analiză a Criminalităţii: Am vrea ca cetăţenii să fie foarte vigilenţi. Poliţia nu reacţionează aşa, nu cere la telefon ca cineva să dea banii în ideea că se face un flagrant fără să vină, fără să se legitimeze. Poliţia nu cere niciodată bani.
Doar anul acesta, poliţiştii au destructurat 12 reţele de crimă organizată care au câştigat peste patru milioane de lei prin vechea metodă accidentul. Liderii reţelei - deşi erau în închisoare - aveau acces la telefoane mobile, pentru a-şi coordona atacurile.
În 2015, când era perioada de glorie a acestei înşelătorii, la nivel naţional se înregistrau 15 plângeri în fiecare zi. La trei ani distanţă, după nenumărate campanii ale poliţiei române, victimele continuă să apară.
Poliţiştii le recomandă românilor să sune imediat la 112 în cazul în care sunt contactaţi de persoane care se recomandă a fi poliţişti, deşi nu au nici uniformă, nici legitimaţie.