Micii programatori învață la țară. 12 copii din Dumbrăviţa au costruit ceasul digital urban
Au între zece şi 13 ani, sunt de la ţară şi au planuri mari, în programare şi robotică. Au învăţat ce înseamnă o linie de cod şi sunt fascinaţi când programele lor prind viaţă în proiecte utile. Rezultatele nu au întârziat: membrii clubului IT dintr-o comună braşoveană au fost pe podium, la un concurs naţional de programare.
De Claudiu Loghin la 09.12.2020, 09:12- Cei 12 programatori de la Dumbrăvița au dovedit că viața la țară se împacă de minune cu programarea IT.
Mircea Bodean, membru echipă: "Avem niște diagrame și,în formă de ceas, care afișează indicele, ori într-o parte, unde verde înseamnă că este bine, galben înseamnă că este bine, dar nu foarte bine, iar roșu și portocaliu sunt zonele în care nivelul acela e prea ridicat și poate deveni dăunător".
Mircea are 13 ani și este unul din liderii echipei micilor programatori din comuna Dumbrăvița.
Împreună cu cei 11 colegi a costruit ceasul digital urban.
"Am putea să o programăm, să o îmbunătățim și de ce nu, să o vindem și să devină o jucărie, da, o jucărie a viitorului".
Elena Odăianu, bibliotecar: "Îl avem pe Mircea, care este antreprenorul nostru. El totdeauna, tot ce face merge spre a face ceva de perspectivă și cu câștig".
Cei 12 programatori de la Dumbrăvița au realizat împreună programul informatic pe baza căruia funcționează ceasul și apoi au construit cu mâinile lor și echipamentul fizic, de la conectori și senzori, la panoul de afișaj.
Și au dovedit că viața la țară se împacă de minune cu programarea IT.
Claudiu Loghin, reporter: "Potrivit ultimului recensământ, comuna Dumbrăvița are aproape 5000 de locuitori. 12 dintre ei sunt membri în clubul de programare din această localitate".
Raluca Ioniță, membru echipă: "La început, a fost destul de greu, dar am primit ajutor și ne-am descurcat cum am putut".
Daria Taropa, membru echipă: "Am codat pentru umiditate, pentru ce cod am vrut să punem noi în prototip, am codat pentru fiecare în parte codul care ne trebuia".
Raul Cocea, membru echipă: "Ne-am descurcat. Am avut foarte mult de muncă, cu placa Arduino, am lucrat la librării și le-am pus cap la cap, dar uneori nu se prea potriveau. Într-un final, am reușit de am găsit librăria potrivită".
Ceasul programatorilor din Dumbrăvița e montat pe stradă, la intrarea în biblioteca localității.
Copiii au câștigat vineri locul trei, la un concurs național de programare, la care au participat cele mai bune echipe din zece județe ale țării.