Mihai Șora a murit la vârsta de 106 ani. Anunțul decesului, făcut pe pagina oficială de Facebook a scriitorului
Mihai Șora, filozof și eseist român, a murit la vârsta de 106 ani. Decesul a fost anunțat pe pagina lui oficială de Facebook. "Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic - nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta", se arată în postarea publicată pe rețeaua de socializare. Mihai Șora s-a născut pe 7 noiembrie 1916, în satul Ianova din județul Timiș. A fost căsătorit de două ori și are trei copii din prima căsătorie. În 2014, la vârsta de 98 de ani, s-a recăsătorit cu scriitoarea Luiza Palanciuc. Mihai Șora a fost decorat de președintele Klaus Iohannis, la împlinirea vârstei de 100 de ani.
De Redactia Observator la 25.02.2023, 20:41Mihai Șora a murit, sâmbătă, la vârsta de 106 ani. Decesul cunoscutului filosof și eseist român a fost anunțat chiar pe pagina sa de Facebook.
Redăm, în continuare, mesajul publicat pe rețeaua de socializare:
Mihai Șora, 7 noiembrie 19016 - 25 februarie 2023
Iubitule,
ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima.
Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin.
E frig fără tine, iubitule.
Aziul", se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a lui Mihai Șora.
Mihai Șora, născut pe 7 noiembrie 1916, în Timiș, a fost un filosof și eseist român
Mihai Șora a lucrat ca referent de specialitate la Ministerul de Externe în perioada ministeriatului Anei Pauker (1948-1951), apoi ca șef de secție la Editura pentru Limbi Străine (1951-1954) și redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă (1954-1969), unde are meritul editorial de a fi fost fondatorul noii serii BPT (acronim pentru "Biblioteca Pentru Toți"). În urma publicării Antologiei poeziei interbelice, în care erau prezenți poeți ca Nichifor Crainic și Radu Gyr, foști deținuți politici, iar, din emigrație, Aron Cotruș, Ștefan Baciu și Horia Stamatu, a fost imediat înlăturat și trimis ca simplu redactor la Editura Enciclopedică.
După evenimentele din decembrie 1989, a fost ministru al învățământului în primul guvern Petre Roman (30 decembrie 1989 - 28 iunie 1990).
Șora a declarat că și-ar fi dat demisia din guvern în semn de protest față de mineriadele din 13-15 iunie 1990 și că ar fi refuzat să fie reconfirmat pe post în guvernul constituit după alegerile din mai,fapt contestat de Petre Roman. Andrei Pleșu, ministru al culturii la acel moment, a afirmat mai târziu că Roman l-a demis pe Șora, "între altele pentru că luase partea studenților".
În anul 2000, Mihai Șora și alți intelectuali (între care Sorin Vieru și Horia Roman Patapievici) s-au alăturat unei manifestații împotriva lui Corneliu Vadim Tudor și a extremismului politic.
Mihai Șora a fost unul dintre oponenții vocali ai modificărilor la legile justiției, care au declanșat protestele din 2017-2018, alăturându-se deseori demonstranților, în ciuda vârstei înaintate.