Mii de bolnavi din România, lăsaţi fără tratamente şi analize. Medicii de familiei refuză să semneze noul contract cu CNAS
Mii de bolnavi din întreaga ţară au rămas astăzi fără analize şi tratamente. Medicii de familie refuză să semneze noul contract cu Casa pe motiv că nu sunt asigurate financiar si ultimle trei luni din an. Cei care deconteaza situatia sunt pacienţii care n-au putut să-şi ia reţete sau bilete de trimitere.
De Redactia Observator la 01.07.2024, 19:37Sute de pacienţi au primit în această dimineaţă mesaje de la medicii de familie că nu pot elibera reţete compensate sau gratuite. Pentru unii bolnavi, tratamentul este vital. "Dacă întârzii cu peste o oră administrare medicamentelor, poate să intre în comă. Din acest moment suntem ai nimănui, suntem sub cerul liber. Ne-au luat tot, singurul lucru pe care putea să ni-l mai ia erau medicamentele, pe care oricum nu prea le găsim în România şi pe cele puţine pe care le găsim, iată nu mai avem cum să le procurăm", a declarat Adele Chirică, mama unui pacient cu epilepsie.
De la CNAS nu vin asigurările pe care le cer medicii
Alţii nici măcar nu au fost anunţaţi. Au fost întorşi din drum sau au nevoiţi să plătească serviciile medicale. "Ei săracii n-au nicio vină, dar dacă au nevoie de documente în contract cu casa de asigurări, o să se întoarcă într-o altă zi", a declarat Eva Cristescu, medic de familie. Medicii de familie au primit abia vineri actul adiţional, aşa că au refuzat să-l semneze fără să ştie dacă mai primesc bani pe ultimele trei luni ale anului. "Ni s-a spus să-l semnăm pe 6 luni, dar valoarea garantată a ceea ce lucrăm este numai pe trimetrul III, nu şi pe trimestrul IV. În aceste condiţii noi nu avem cum să semnăm un contract, neştiind valoarea acestuia", a declarat Mihnea Stroe, preşedinte Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie.
De la CNAS nu vin asigurările pe care le cer medicii. "Atâta timp cât există un contract, o hotărâre de Guvern spune că vom avea contract timp de 6 luni, nu cred că se pune problema să nu fie finanţaţi oamenii", a declarat Valeria Herdea, preşedintele CNAS. "Noi să mergem să semnăm contractul pe încredere? Nu există, nu, nu vom face asta", a declarat Eva Cristescu, medic de familie. Aşadar, protestul va continua şi zilele următoare. Şi medicii din policlinici refuză să mai lucreze cu casa, prin urmare şi acolo ar putea plăti pacienţii.
"Am luat decizia de a înainta o plângere la Consiliul Concurenței și subecvent pentru Comisia Europeană pentru abuz de poziție dominantă din partea CNAS. Medicii sunt obligați să aducă bani de acasă ca să le poată funcționa cabinetul funcționa", a declarat Cosmin Alexandrescu, preşedintele Federaţiei Medicilor de Ambulator. De astăzi, şi pacienţii neasiguraţi vor avea parte de analize şi consultaţii gratuite pentru diagnosticul şi tratamentul bolilor oncologice, precum şi pentru hepatita B, C şi virusul HIV. Banii vin de la Ministerul Sănătăţii.