Până când vor mai fi valabile certificatele verzi. Ministerul Sănătății: Nu a intervenit nicio modificare
Ministerul Sănătăţii precizează că, în acest moment, nu a intervenit nicio modificare în ceea ce priveşte valabilitatea certificatului electronic COVID-19 la intrarea pe teritoriul naţional. După ce România va adopta Decizia 2021/1073, va aplica aceleaşi reglementări cu celelalte state membre care recunosc certificatul de vaccinare doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare complete au trecut mai mult de 270 de zile.
De Redactia Observator la 01.02.2022, 13:13”În acest moment, NU a intervenit nicio modificare în ceea ce priveşte valabilitatea certificatului electronic COVID-19, la intrarea pe teritoriul naţional. După adoptarea de către Guvernul României a Deciziei (EU) 2021/1073 care vizează specificaţiile tehnice de implementare a Regulamentului european 953/2021, România va aplica aceleaşi reglementări cu celelalte state membre care recunosc certificatul de vaccinare doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 zile", a transmis, marţi, Ministerul, referitor la utilizarea certificatului electronic COVID-19 pentru călătoriile în statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiul Economic European (SEE) şi Confederaţia Elveţiană.
Certificatul verde îşi pierde valabilitatea la nouă luni de la vaccinare
În ceea ce priveşte utilizarea certificatului electronic COVID-19 la nivel naţional, reprezentanţii MS au arătat că aceasta va fi reglementată prin Hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, anunţa că România se va alinia „curând” regulii europene care prevede că certificatul verde de vaccinare COVID îşi pierde valabilitatea la nouă luni de la completarea schemei de vaccinare dacă posesorul acestuia nu face şi doza booster.
- Cine nu mai poate călători în UE pe baza certificatului verde, începând de astăzi
- Începe o nouă sesiune parlamentară. Certificatul verde la locul de muncă şi desfiinţarea pensiilor speciale, pe...
- Noi norme pentru călătoriile în interiorul UE, în vigoare de marți. În ce condiţii expiră valabilitatea...
Certificatele verzi nu vor fi considerate, deocamdată, expirate în țară
Cine a făcut ultima doză de vaccin cu mai mult de nouă luni în urmă va pierde dreptul de a călători în Uniunea Europeană în baza certificatului verde. Pentru ca documentul să fie reînoit, este nevoie şi de doza booster. În interiorul ţării, certificatele verzi nu vor fi considerate, deocamdată, expirate.
În plus, autoritățile desființează și lista țărilor cu risc epidemiologic. Acel semafor roșu, galben, verde al statelor în funcție de care se decide dacă o persoană stă sau nu în carantină. Condiția este ca cei care călătoresc să fie vaccinați, trecuți prin boală ori testați negativ.
De mâine, nu mai trebuie să ne facem griji în privinţa carantinei atunci când intrăm în România, dacă suntem vaccinaţi cu două doze sau am trecut prin boală ori avem test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore. Este important de precizat că măsura se aplică indiferent de ţara din care venim, aşadar nu mai trebuie să verificăm nicio listă verde, galbenă sau roşie.
Sunt veşti bune şi pentru cei care nu au certificat verde. Persoanele care nu nu sunt imunizate, nu au trecut prin boală ori nu sunt testate vor sta în carantină mai puţin, doar cinci zile, nu zece zile. Sunt şi excepţii aici, cum este cazul lucrătorilor transfrontalieri şi al copiilor mai mici de 12 ani.
O altă noutate: tot de la 1 februarie, va exista o carantină standard la nivel naţional pentru cei care sunt contact direct, indiferent dacă sunt vaccinaţi sau nu. Vor sta izolaţi timp de cinci zile. Iar cei care au fost infectaţi cu COVID-19 în ultimele 90 de zile scapă de carantină.