Antena LIVE

Ministrul Sănătății, la spitalul din Arad: "Cadrele medicale sunt în prima linie, trebuie să aibă echipamente"

După Suceava, Aradul pare să fie următorul oraş ce poate ceda oricând în faţa virusului. Aflat la graniţa de vest, localitatea este poarta de intrare a românilor spre casă. Şi vin chiar şi acum, zilnic, câteva mii.

De la 01.04.2020, 22:07

După Suceava, Aradul pare să fie următorul oraş ce poate ceda oricând în faţa virusului. Aflat la graniţa de vest, localitatea este poarta de intrare a românilor spre casă. Şi vin chiar şi acum, zilnic, câteva mii. Speriaţi şi fără arme, medicii fac un pas înapoi. 170 de cadre medicale au fugit din faţa pandemiei: au demisionat sau au intrat în concediu. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a mers astăzi la Arad, pentru a verifica situaţia.

E practic imposibil să ții pasul cu viteza de propagare a noului coronavirus atât în rândul pacienților, cât și printre medici. La Arad, azi, sunt 16 cadre medicale-  cinci medici, trei asistente și opt membri ai personalului auxiliar. Încă 700 de teste care-și așteaptă rezultatele de la Timișoara. Testele se fac doar în judeţul vecin și rezultate vin după câteva zile. Pentru că este poartă de intrare a mii de români în ţară, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a luat astăzi elicopterul şi a verificat situaţia de la Arad.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Preliminar, ca primă impresie, avem transmitere comunitară extinsă în acest moment. Niște cazuri neidentificate la început, dispersia s-a făcut între cadrele medicale și personal medical la ce însemna pacienți. Avem un personal cu un moral relativ scăzut, dar am fost impresionat să văd aici, la corturi, o tânără rezidentă din Sicilia care ne tratează pe noi. Medicii noștri trebuie să înțeleagă că e un moment în care ar trebui să fim împreună toți.

Și, totuși, 127 de cadre medicale, de la doctori și asistenți până la infirmieri și registratori, sunt în concediu medical. Alți 14 medici și-au depus demisia sau dosarele de pensionare.

Cei rămași pe baricade se tem că vor trata pacienții cu mâinile goale. 

Medic Spitalul Județean Arad: Echipamente de protecție, au venit ceva, dar sunt acele halate de aparținător. Măști cu filtru de protecție, nu. Aici nu s-au luat măsuri să fie create circuite clare. Pacienții se plimbă de colo, colo. S-a testat, nu știu după ce criterii. Deci sunt secții întregi care nu au fost testate, spuneți? Da, sigur că da.

Ministrul Sănătății a fost și în punctul de frontieră de la Nădlac. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Polițiștii de frontieră erau protejați și lucrau efectiv în acele echipamente, dar și în rețeaua și procedurile pe care le-am aplicat noi.

Aproape 6.000 de români s-au întors acasă prin Arad, într-o singură zi.

Alessandra Stoicescu: Domnule ministru, ce ați găsit la Arad? Cum rezolvați acea situație?

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: La Arad, după un început mai dificil, cu puțin echipament, cu pacienți asimptomatici, dar prezentând infectări cu coronavirus cu o propagare atât în personalul medical, cât și în ceilalți pacienți, astăzi am găsit o situație să spunem în remediere. Rămâne să ajutăm și noi, de la București, cu tot ce înseamnă echipament, peste echipamentul pe care ar trebui să-l aibă managementul spitalului. Am discutat cu autoritățile, am discutat cu medicii, separat de management și separat de autorități. Au fost niște disfuncționalități și rămâne ca ele să fie rezolvate.

Alessandra Stoicescu: Domnule ministru, acolo avem peste 170 de cadre medicale care fie se pensionează, fie intră în concediu medical. Două lucruri trebuie să clarificăm. Poate funcționa spitalul? I-ați convins pe medici să revină la lucru? Ce v-au cerut?

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Spitalul poate funcționa. Nu trebuie să conving eu cadrele medicale, trebuie să se convingă dânșii care le este menirea. Eu trebuie să le asigur echipamentul sau medicația care să le dea acea siguranță. Suntem cu toții în aceeași barcă. În acest moment, toată lumea, Aradul, se uită și la dânșii și la mine și trebuie să le dăm acea siguranță. Vin niște săptămâni în care trebuie să facem față atât celor care vin de afară, cât și celor din Arad care trăiesc în aceste momente o transmitere locală. Această transmitere trebuie să o oprim. Nu o putem opri decât printr-o activitate medicală intensă, identificare și izolare, precum și izolarea populației din Arad. Avem un moment în care putem opri, putem așeza ca acest oraș să nu devină Suceava.

Alessandra Stoicescu: Este la un pas. Cam așa spun cei din echipa dumneavoastră. Se mai pot lua măsuri pe ultima sută de metri? Aveți de unde să le dați medicilor de la Arad, medicilor de la Suceava, în acest moment, costume de protecție, măști, mănuși, tot ce au nevoie ca să nu se mai simtă expuși?

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: În acest moment, atât Unifarmu, cât și licitația de la ONAC au început să aducă în țară echipamente de protecție, atât echipamente, cât și medicamente. Mai rămâne ca managementul unităților să acceseze, dincolo de ce oferă Ministerul Sănătății, prin furnizorii lor, inclusiv Unifarmu, necesarul de care au nevoie medicii și cadrele medicale. Cadrele medicale sunt în prima linie. Trebuia să aibă acea siguranță, trebuie să aibă echipamente. Am discutat cu dânșii. A fost o perioadă în care nu au avut echipamente, acum au început să aibă și echipamente. 

Alessandra Stoicescu: Ce vă spuneau oamenii? Relatați-ne! Domnule ministru, avem nevoie? Vă rugăm ajutați-ne?

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Nu pot să spun că a fost strigăt de ajutor. A fost, să spunem, o luare a inimii în dinți. Au văzut că au început să aibă echipamente, tratează în continuare, au început să judece poate altfel și primirea unui caz, poate cu mai multă atenție, dar, în același timp, cred că au nevoie de suport.

Ți-a plăcut acest articol?

arad nelu tataru ministrul sanatatii medic echipament spital coronavirus
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024