Antena LIVE

Curs valutar

Ministrul Sănătății, la spitalul din Arad: "Cadrele medicale sunt în prima linie, trebuie să aibă echipamente"

După Suceava, Aradul pare să fie următorul oraş ce poate ceda oricând în faţa virusului. Aflat la graniţa de vest, localitatea este poarta de intrare a românilor spre casă. Şi vin chiar şi acum, zilnic, câteva mii.

De la 01.04.2020, 22:07
WhatsApp
Vezi și:

După Suceava, Aradul pare să fie următorul oraş ce poate ceda oricând în faţa virusului. Aflat la graniţa de vest, localitatea este poarta de intrare a românilor spre casă. Şi vin chiar şi acum, zilnic, câteva mii. Speriaţi şi fără arme, medicii fac un pas înapoi. 170 de cadre medicale au fugit din faţa pandemiei: au demisionat sau au intrat în concediu. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a mers astăzi la Arad, pentru a verifica situaţia.

E practic imposibil să ții pasul cu viteza de propagare a noului coronavirus atât în rândul pacienților, cât și printre medici. La Arad, azi, sunt 16 cadre medicale-  cinci medici, trei asistente și opt membri ai personalului auxiliar. Încă 700 de teste care-și așteaptă rezultatele de la Timișoara. Testele se fac doar în judeţul vecin și rezultate vin după câteva zile. Pentru că este poartă de intrare a mii de români în ţară, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a luat astăzi elicopterul şi a verificat situaţia de la Arad.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Preliminar, ca primă impresie, avem transmitere comunitară extinsă în acest moment. Niște cazuri neidentificate la început, dispersia s-a făcut între cadrele medicale și personal medical la ce însemna pacienți. Avem un personal cu un moral relativ scăzut, dar am fost impresionat să văd aici, la corturi, o tânără rezidentă din Sicilia care ne tratează pe noi. Medicii noștri trebuie să înțeleagă că e un moment în care ar trebui să fim împreună toți.

Și, totuși, 127 de cadre medicale, de la doctori și asistenți până la infirmieri și registratori, sunt în concediu medical. Alți 14 medici și-au depus demisia sau dosarele de pensionare.

Cei rămași pe baricade se tem că vor trata pacienții cu mâinile goale. 

Medic Spitalul Județean Arad: Echipamente de protecție, au venit ceva, dar sunt acele halate de aparținător. Măști cu filtru de protecție, nu. Aici nu s-au luat măsuri să fie create circuite clare. Pacienții se plimbă de colo, colo. S-a testat, nu știu după ce criterii. Deci sunt secții întregi care nu au fost testate, spuneți? Da, sigur că da.

Ministrul Sănătății a fost și în punctul de frontieră de la Nădlac. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Polițiștii de frontieră erau protejați și lucrau efectiv în acele echipamente, dar și în rețeaua și procedurile pe care le-am aplicat noi.

Aproape 6.000 de români s-au întors acasă prin Arad, într-o singură zi.

Alessandra Stoicescu: Domnule ministru, ce ați găsit la Arad? Cum rezolvați acea situație?

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: La Arad, după un început mai dificil, cu puțin echipament, cu pacienți asimptomatici, dar prezentând infectări cu coronavirus cu o propagare atât în personalul medical, cât și în ceilalți pacienți, astăzi am găsit o situație să spunem în remediere. Rămâne să ajutăm și noi, de la București, cu tot ce înseamnă echipament, peste echipamentul pe care ar trebui să-l aibă managementul spitalului. Am discutat cu autoritățile, am discutat cu medicii, separat de management și separat de autorități. Au fost niște disfuncționalități și rămâne ca ele să fie rezolvate.

Alessandra Stoicescu: Domnule ministru, acolo avem peste 170 de cadre medicale care fie se pensionează, fie intră în concediu medical. Două lucruri trebuie să clarificăm. Poate funcționa spitalul? I-ați convins pe medici să revină la lucru? Ce v-au cerut?

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Spitalul poate funcționa. Nu trebuie să conving eu cadrele medicale, trebuie să se convingă dânșii care le este menirea. Eu trebuie să le asigur echipamentul sau medicația care să le dea acea siguranță. Suntem cu toții în aceeași barcă. În acest moment, toată lumea, Aradul, se uită și la dânșii și la mine și trebuie să le dăm acea siguranță. Vin niște săptămâni în care trebuie să facem față atât celor care vin de afară, cât și celor din Arad care trăiesc în aceste momente o transmitere locală. Această transmitere trebuie să o oprim. Nu o putem opri decât printr-o activitate medicală intensă, identificare și izolare, precum și izolarea populației din Arad. Avem un moment în care putem opri, putem așeza ca acest oraș să nu devină Suceava.

Alessandra Stoicescu: Este la un pas. Cam așa spun cei din echipa dumneavoastră. Se mai pot lua măsuri pe ultima sută de metri? Aveți de unde să le dați medicilor de la Arad, medicilor de la Suceava, în acest moment, costume de protecție, măști, mănuși, tot ce au nevoie ca să nu se mai simtă expuși?

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: În acest moment, atât Unifarmu, cât și licitația de la ONAC au început să aducă în țară echipamente de protecție, atât echipamente, cât și medicamente. Mai rămâne ca managementul unităților să acceseze, dincolo de ce oferă Ministerul Sănătății, prin furnizorii lor, inclusiv Unifarmu, necesarul de care au nevoie medicii și cadrele medicale. Cadrele medicale sunt în prima linie. Trebuia să aibă acea siguranță, trebuie să aibă echipamente. Am discutat cu dânșii. A fost o perioadă în care nu au avut echipamente, acum au început să aibă și echipamente. 

Alessandra Stoicescu: Ce vă spuneau oamenii? Relatați-ne! Domnule ministru, avem nevoie? Vă rugăm ajutați-ne?

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Nu pot să spun că a fost strigăt de ajutor. A fost, să spunem, o luare a inimii în dinți. Au văzut că au început să aibă echipamente, tratează în continuare, au început să judece poate altfel și primirea unui caz, poate cu mai multă atenție, dar, în același timp, cred că au nevoie de suport.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

arad nelu tataru ministrul sanatatii medic echipament spital coronavirus
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024