Antena LIVE

Curs valutar

Ministrul Sănătății: "Avem un prognostic de 10.000 de cazuri spre a doua jumătate a lunii aprilie"

Într-o intervenție în exclusivitate la Observator, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, spune exact de ce are nevoie România în lupta cu virusul ucigaș care face ravagii în toată lumea.

De la 31.03.2020, 00:40
WhatsApp
Vezi și:

Într-o intervenție în exclusivitate la Observator, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, spune exact de ce are nevoie România în lupta cu virusul ucigaș care face ravagii în toată lumea.

Alessandra Stoicescu: Donați în continuare. V-am spus că facem în continuare lucruri care nu s-au mai văzut. Așa am făcut ieri, la teledon, unde am strâns 2.627.219 euro, și încă o dată vă spun că am semnat astăzi o parte, mâine restul de contract pentru 1.809.000 de euro, două stații ATI și 60 de ventilatoare. Asta facem împreună, doamnelor și domnilor. Și ne întoarcem în legătură cu Guvernul, mai precis cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, mulțumesc foarte mult. Domnul Tătaru a ieșit acum din ședința de Guvern. Bună seara, domnule ministru!

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Bună seara!

Alessandra Stoicescu: Mă bucur că sunteți în legătură directă cu noi și, așa cum am promis ieri, vreau să fim în legătură directă în fiecare zi. Am anunțat că din cele două milioane 600 de mii de euro pe care le-am strâns până în acest moment la teledon, donațiile continuă, am semnat contracte și continuăm să semnăm contracte și mâine pentru 60 de ventilatoare și pentru două stații ATI complet utilate. Componente au ajuns deja la spitalele respective. Vă întreb ce mai este nevoie în acest moment?

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: În acest moment avem nevoie de tot ce poate proteja personalul medical, cât și de tot ce poate ca aparatură și echipament pentru terapia intensivă sau pentru suportul cardiovascular și respirator.

Alessandra Stoicescu: Adică ventilatoare, ventilatoare, ventilatoare! Cam asta este ceea ce trebuie.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Da, dacă ați putut vedea și dumneavoastră, lupta se dă în secțiile de ATI. Cazurile critice sunt cele care duc și iau multe resurse și pentru care tot personalul medical face tot ce este posibil. Acel ventilator sau acea tehnologie ECMO, de circulație extracorporală, acel plămân artificial sunt acele aparate care mențin cazurile critice în viață sau cel puțin le dă o mare șansă.

Alessandra Stoicescu: Vreau să precizez că împreună cu profesorul Bubenek, cu profesorul Săndesc, am stabilit ce trebuie să conțină aceste ventilatoare, ce tip de ventilatoare. Mi se pare firesc să las specialiștii să decidă acest lucru. Deci 60 de ventilatoare, din banii celor care au donat până în acest moment, sunt deja semnate și comandate. Vreau să-mi spuneți, însă, sunt în discuții cu două firme românești, ați anunțat și dumneavoastră în ședința de Guvern, că producem și noi în sfârșit tot ce este nevoie pentru echipamentele de protecție pentru medici. Comandăm și acolo, pentru că mai este o sumă de bani până la două milioane 600, da?

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Da, da! Sunt firme românești care au început să producă și au început să producă echipament. Sunt firme românești care au început să producă biocid. Sperăm ca într-o perioadă relativ scurtă să putem avea și de la nivel național o producție care să ne permită să menținem un flux pentru stocurile de echipament, cât și pentru stocurile de biocide.

Alessandra Stoicescu: Sunt foarte multe spitale din care primesc mesaje, din toată țara, că medicii nu au ce le trebuie și nici asistentele, nu doar medicii, asistentele, infirmierele, nu au măști, nu au costume, care este situația în acest moment?

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: În acest moment se aprovizionează aceste spitale. Țin să menționez că managerii acestor spitale sunt cei care fac achizițiile. În măsura în care nu găsesc de la partenerii lor de la care achiziționau până acum, intervine Ministerul Sănătății ori din donațiile pe care le primim, ori prin achizițiile pe care le facem prin firma noastră, UNIFARM, care distribuie la fel, pe contracte, acestor spitale, ori prin achizițiile centralizate care se desfășoară la nivelul Ministerului de Interne.

Alessandra Stoicescu: Mai am o informație de ultim moment pe care o să vă rog să o confirmați. Înțeleg că mai sunt două decese, sunt doi oameni care au murit din pricina coronavirusului. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Da, sunt decese, sunt decese ale unor persoane cu comorbidități multiple, persoane în vârstă și care, eu personal am cerut ca toate persoanele decedate care sunt din zonele care au patologie covid accentuată sau au patologie covid să fie testate persoanele decedate ca să putem raporta toate cazurile care sunt cu deces având și infecție covid. În perioada următoare ne așteptăm ca o mare parte din decese să le avem și pe patologia covid. 

Alessandra Stoicescu: Putem să facem împreună, acum nu știu dacă vreți, o previziune sumbră pentru câți pacienți este pregătită România în acest moment? Vorbim de cazuri grave ... adică pentru cât putem face față și la cât ne așteptăm? 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Noi în acest moment cazurile grave le contorizăm la tot ce înseamnă cazuri ce vor merge pe terapie intensivă. Pe terapie intensivă avem în jur de 2.000 de paturi. 1.600 de paturi sunt cu ventilatoare și cu monitorizare. De această situație depinde foarte mult evoluția. Vedem că avem un prognostic pe care îl dăm spre 10.000 de cazuri spre a doua jumătate a lunii aprilie. Acest prognostic poate fi sumbru, dacă avem o creștere accelerată spre acest număr sau dacă avem o creștere moderată care să poată permite ca cei din terapie intensivă să poată fi tratați ca să putem aceste locuri să le folosim pentru ceilalți care vor veni în stări critice. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

coronavirus echipamente firme ministrul sanatatii nelu tataru terapie intensiva
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024