Moartea unei femei din Iaşi s-a transformat într-o şansă la viaţă pentru trei pacienţi
Tragedia unei familii din Iaşi s-a transformat într-o şansă la viaţă pentru trei persoane aflate în suferinţă. Rudele unei femei de 49, de ani aflată în moarte cerebrală, au acceptat să-i doneze organele, după ce medicii le-au spus că pacienta nu mai poate fi salvată.
De Redactia Observator la 07.03.2020, 11:12- Prelevarea s-a făcut la Spitalul de Neurochirurgie din Iași.
- Ambii rinichii au ajuns la un profesor de 49 de ani.
Tragedia unei familii din Iaşi s-a transformat într-o şansă la viaţă pentru trei persoane aflate în suferinţă. Rudele unei femei de 49, de ani aflată în moarte cerebrală, au acceptat să-i doneze organele, după ce medicii le-au spus că pacienta nu mai poate fi salvată.
Prelevarea de organe s-a făcut la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Ficatul, rinichii şi corneea au fost transplantate unor pacienţi care aşteptau de mult o şansă la viaţă.
Raluca Neagu, medic coordonator programul de transplant: Este a treia prelevare din acest an, de la o pacientă de 49 de ani, care suferise un AVC hemoragic şi de la care s-au prelevat ficatul, rinichii şi corneea. Ficatul a fost transplantat unui pacient în vârstă de 55 de ani cu un cancer hepatic, corneea urmează să fie transplantă în cursul acestei săptămâni în clinica de oftalmologie de la Spitalul Sf. Spiridon.
Iar ambii rinichii au ajuns la un profesor de 49 de ani din Botoşani, care are acum şansa să revină la catedră. Pacientul are acum 4 rinichi.
Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt Spitalul Clinic ''Dr. C. I. Parhon": Este neobişnuit, dar în cazul acestui pacient a fost nevoie de cei doi rinichi să fie transportaţi la acelaşi pacient. Atunci când cei doi rinichi prelevaţi nu sunt perfecti, din punct de vedere medical, atunci, pentru a da o şansă mai mare pacientului care primeşte rinichii, se preferă această variantă în care ambii rinichi sunt transplantaţi la acelaşi pacient.
Profesor de când se ştie, bărbatul făcea dializă de aproape doi ani şi nu mai putea preda elevilor așa cum își dorea, pentru că trebuia să ajungă la spital aproape în fiecare zi.
Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt Spitalul Clinic ''Dr. C. I. Parhon": Această intervenţie de transplant i-a schimbat viaţa, având o meserie pe care o poate practica în continuare, lucrând în învăţământ, poate să practice această meserie în continuare şi transplantul îi permite o reintegrare completă în meseria pe care o are şi pe care o face cu plăcere.
Până acum 8 intervenţii de transplant de rinichi au fost efectuate la spitalul din Iaşi în acest an: 4 de la donator cadaveric şi 4 de la donator viu.
Dar pe listele de aşteptare de la Iaşi, vorbim despre pacienţi din toată zona Moldovei, sunt alte aproximativ 500 de persoane. Pentru mulţi dintre aceştia, singura şansă la viaţă este acest transplant de rinichi.
În România, continuă criza de donatori de organe. Asta în timp ce pe listele de așteptare tremură mii de pacienţi.