Mobilizare pentru a salva vieţi: mii de semnături pentru petiţia "STOP live pe Facebook la volan. Dă like vieţii"
Soarta celor 18 copii rămaşi orfani, după ce părinţii lor au murit în accidentul din Ungaria, e acum în mâinile autorităţilor. Asistenţii sociali au mers la familiile celor 9 oameni ucişi în direct pe Facebook.
De Redactia Observator la 24.05.2018, 21:19- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Soarta celor 18 copii rămaşi orfani, după ce părinţii lor au murit în accidentul din Ungaria, e acum în mâinile autorităţilor. Asistenţii sociali au mers la familiile celor 9 oameni ucişi în direct pe Facebook. Trist este că, la două zile după tragedia din Ungaria, şoferii români nu au învăţat o lecţie. Doar într-o singură oră, agenţii de la rutieră au găsit 50 de şoferi care foloseau mobilul la volan. Legea care îi pedepseşte trebuie să fie mult mai dură, o spune chiar ministrul de Interne care a semnat petiţia iniţiată de Observator, în parteneriat cu Poliţia Română. Suntem uniţi pentru a salva vieţi. Spune şi tu "STOP live pe Facebook la volan. Dă like vieţii".
18 copii au rămas orfani. Asistenţii sociali au ajuns în cele două sate din Mureş pentru a stabili în grija cui rămân cei mici. Părinţii lor au pierit pe şoseaua din Ungaria. Erau în drum spre casă când şoferul, care făcea un live pe Facebook, s-a izbit violent de un camion.
Pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete, Observator şi Observator.TV, alături de Poliţia Română, au lansat campania "STOP live pe Facebook la volan! Dă like vieţii".
Împreună cu agenţii de la Rutieră, am mers într-o intersecţie aglomerată din Bucureşti, să vedem câţi şoferi par mai preocupaţi de telefon decât de volan. Am găsit 50 într-o singură oră.
În fiecare an, peste 50 de mii de români sunt amendaţi din cauza folosirii telefonului la volan. Fenomentul ar putea fi însă stopat printr-o legislaţie mai aspră. Observator şi Poliţia Română cer românilor să se implice şi să-i raporteze pe cei care fac transmisiuni atunci când conduc.
"Suntem foarte încântaţi de acest demers comun între Observator Antena 1 şi Poliţia Română. Sperăm ca oamenii să conştientizeze la ce pericole se expun atunci cand folosesc telefonul mobil la volan", spune Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Insp. Pr. Georgian Drăgan.
În mai puţin de 24 de ore, petiţia a adunat peste 12 mii de semnături, inclusiv pe cea a ministrul de Interne, Carmen Dan.
"Nu pot decat să subscriu unei astfel de initiative", a spus ministrul.
"Este o campanie foarte binevenită. Nu au ce căuta live-urile, mesajele, SMS-urile la volan!", declară Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Petiţia a ajuns până la Parlamentul European. Trei eurodeputaţi au semnat-o deja şi spun că vor cere conducerii companiei Facebook o monitorizare mai eficientă.
"Să conduci o maşină este o responsabilitate mare! Responsabilitatea deplină înseamnă doar să conduci şi să nu mai faci altceva. Trebuie interzisă prin lege folosirea telefonelor mobile", declară Boguslaw Liberadzki, Vicepreşedintele Parlamentului European Boguslaw Liberadzki.
"Live-urile pe Facebook la volan sunt periculoase şi trebuie raportate, pentru ca oamenii să inţeleagă că nu ai voie sa faci acest lucru. Felicit Observator pentru că a luat iniţiativa. România este prima tara care preia iniţiativa în acest sens", spune europarlamentarul Claudia Ţapardel.
Trupurile neînsufleţite ale celor nouă români sunt încă la Institutul de Medicină Legală din Budapesta.
Semnează petiţia
Dă like vieţii! Semnează petiţia "STOP live pe Facebook la volan!"