Modificarea Codului Penal. Cum poate scăpa de pedeapsă o persoană care a dat mită
Comisia specială parlamentară a continuat, astăzi, seria modificărilor aduse Codului Penal, astfel că mai multe articole au fost modificate, printre care şi cel referitor la darea de mită.
De Redactia Observator la 02.07.2018, 14:20Comisia specială parlamentară a continuat, astăzi, seria modificărilor aduse Codului Penal, astfel că mai multe articole au fost modificate, printre care şi cel referitor la darea de mită.
În acest caz, modificarea articolului 290 din Codul Penal a fost făcută de Consiliul Superior al Magistraturii.
Potrivit deciziei luate astăzi de comisia parlamentară, alineatul (3) al articolului 290 se modifică și va avea următorul cuprins:
"(3) Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia".
- Modificare majoră în Codul Penal privind ultrajul. Noi pedepse pentru ameninţarea şi lovirea unui poliţist,...
- Parlamentul intră în sesiune extraordinară pentru a adopta modificările la Codul penal şi a Codului administrativ
- Florin Iordache: "Dacă există prejudiciu, nu înseamnă că trebuie să existe dosar penal"
În prezent, articolul 290 nu prevede un termen:
"(3) Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta".
Tot astăzi a fost modificat şi alineatul 2 al articolului 279 ce se referă la ultrajul judiciar, modificarea fiind propusă de PSD.
"(2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui judecător sau procuror ori împotriva bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa cu închisoarea prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate", se arată în propunerea de modificare.