Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Modificare majoră în Codul Penal privind ultrajul. Noi pedepse pentru ameninţarea şi lovirea unui poliţist, jandarm sau militar

Comisia specială parlamentară condusă de deputatul PSD Florin Iordache continuă astăzi modificările la Codul penal. În urmă cu puţin timp, s-a votat o propunere a deputatului PSD Eugen Nicolicea privind sancţionarea mai infracţiunilor de ultraj.

de Redactia Observator

la 02.07.2018 , 13:40

Modificare majoră în Codul Penal privind ultrajul. Noi pedepse pentru ameninţarea şi lovirea unui poliţist, jandarm sau militar Modificare majoră în Codul Penal privind ultrajul. Noi pedepse pentru ameninţarea şi lovirea unui poliţist, jandarm sau militar

Comisia specială parlamentară condusă de deputatul PSD Florin Iordache continuă astăzi modificările la Codul penal. În urmă cu puţin timp, s-a votat o propunere a deputatului PSD Eugen Nicolicea privind sancţionarea mai drastică a infracţiunilor de ultraj.

Astfel, comisia Iordache a votat o modificare la art. 257 - ultrajul

"La articolul 257, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

Articolul continuă după reclamă

(2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate.

Pe acelaşi subiect

Articolul 257, înainte să fie modificat

(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

(2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele comise în condiţiile alin. (2), dacă privesc un membru de familie al funcţionarului public.

De asemenea, tot la propunerea PSD, la articolul 4 s-a introdus "militar".

4) Faptele prevăzute la alin. (1)-(3) comise asupra unui polițist, jandarm sau militar, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa cu închisoarea prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite sa majorează cu jumătate. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Modificare majoră în Codul Penal privind ultrajul. Noi pedepse pentru ameninţarea şi lovirea unui poliţist, jandarm sau militar