Momente de îngrijorare pentru medicii şi pacienţii de la spitalul din Călineşti: "Nici măcar nu şi-au dat seama ce s-a întâmplat"
S-a dat iar alarma într-un spital din ţară. Zeci de pacienţi au fost evacuaţi de urgenţă din Spitalul de Boli Cronice de la Călineşti, după ce fumul dens a inundat un întreg etaj. De data asta un aparat de aer condiţionat s-a supraîncălzit. Pentru a preveni o altă tragedie precum cele de la Balş sau Piatra Neamţ, medicul de gardă a oprit curentul în tot spitalul.
De Mariana Zaharia la 04.06.2021, 20:32- Zeci de pacienţi au fost evacuaţi de la spitalul din Călineşti, după ce s-a semnalat un fum dens.
Haosul de la spital s-a declanşat la 5 dimineaţa, când cei mai mulţi pacienţi dormeau. Într-o cursă contracronometru, cadrele medicale de gardă - un medic, două asistente şi două infirmire - scot pacienţii din saloane.
Pe rând, 30 de oameni din Secţia de Îngrijiri Paliative sunt duşi în afara clădirii. Unii sunt dezorientaţi, alţii abia se mai ţin pe picioare. Pe lângă ei, cadrele medicale aleargă disperate după tărgi şi cărucioare.
Alexandra Dulugeac, medic de gardă: Am oprit iniţial sursa de curent, vă daţi seama, era 5 dimineaţa, era întuneric, a fost un haos total. Am evacuat pe picioare pacienţii care se puteau evacua.
Liliana Gagea, asistentă: Am luat un pacient, l-am luat în braţe, l-am scos. Atunci, în momentul ăla, m-am gândit că trebuie să facem ceva pentru ei că sunt neajutoraţi.
Patru pacienţi care erau netransportabili au rămas însă în urmă.
Zeci de minute au petrecute pacienţii de la Călineşti în afara spitalului
Alexandra Dulugeac, medicul de gardă: Patru pacienţi au rămas pentru că între timp a venit echipajul de pompieri. Aici, în faţă, au fost scoşi. O parte dintre pacienţi erau speriaţi, într-adevăr. Nici măcar nu şi-au dat seama ce s-a întâmplat.
Sursa fumului dens a fost un aparat de aer condiţionat defect, folosit pentru a încălzi un salon. Până să ajungă pompierii, medicul de gardă a oprit curentul electric pentru a preveni un incendiu.
Alexandra Dulugeac, medicul de gardă: Am acţionat aşa cum a trebuit să acţionăm. Am fost instruiţi conform protocolului de incendiu, am acţionat ca la carte. Am verificat saloanele, am identificat sursa fumului. Am văzut că era butonul acela de alarmă aprins cu roşu, am anunţat 112. Am spus de la început la 112 că nu este foc, doar fum. Doar că nu ştiam când va fi şi focul.
Ionuţ Tunaru, ISU Argeş: Ne-am deplasat cu autospeciale de stingere cu apă şi spumă, autospeciale de transport victime multiple şi de acordare prim-ajutor. În total, au fost 16 autospeciale.
După câteva zeci de minute, pacienții au revenit în saloane, unde au fost evaluaţi medical.