Referendum pentru familie. Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI: "Procesul de votare decurge fără probleme în întreaga ţară"
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog, a anunțat duminică dimineața că referendumul pentru familie decurge fără incidente. Efectivele ministerului au asigurat paza secţiilor de votare, acestea fiind predate astăzi preşedinţilor birourilor electorale cu sigiliile intacte.
De Redactia Observator la 07.10.2018, 10:12Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog, a anunțat duminică dimineața că referendumul pentru familie decurge fără incidente. Efectivele ministerului au asigurat paza secţiilor de votare, acestea fiind predate astăzi preşedinţilor birourilor electorale cu sigiliile intacte.
Procesul de votare la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie a început în toată ţara fără incidente, a anunţat duminică dimineaţă purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog. Reprezentantul ministerului a amintit şi pedepsele pentru infracţiunile de orice fel de la vot, informează news.ro
Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, procesul de vot a început în întraga ţară la ora 7.00, nu au fost incidente, iar la această oră decurge fără probleme. Pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică, poliţiştii şi jandarmii au asigurat paza secţiilor de votare, pe care le-au predat sigilate preşedinţilor de secţii.
„Suntem în cea de-a doua zi a referendumului pentru revizuirea Constituţiei şi potrivit informaţiilor de la această oră, procesul de votare decurge fără probleme în întreaga ţară. Pe parcursul nopţii, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au asigurat paza secţiilor de votare, acestea fiind predate în această dimineaţă preşedinţilor birourilor electorale cu sigiliile intacte. În prima zi a referendumului şi după încheierea votării, nu au fost înregistrate evenimente deosebite din punct de vedere al ordinii publice şi nici care să afecteze desfăşurarea normală a votului”, a declarat duminică dimineaţă purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Reprezentantul ministerului a amintit şi pedepsele pentru infracţiunile de orice fel de la referendum. Astfel, refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor biroului electoral al secţiilor de votare cu privire la menţinerea ordinii în localul de vot şi în jurul lui se pedepseşte cu 500-1.000 de lei amendă.
De asemenea, împiedicarea unei persoane de a vota la referendum se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, la fel şi în cazul coruperii alegătorului, dacă o persoană votează de mai multe ori, introduce în urnă mai multe buletine de vot sau foloseşte un buletin de vot fals sau un act de identitate nul sau fals.
Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie are loc şi duminică, întrebarea adresată alegătorilor la referendum fiind "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?", iar la aceasta alegătorii trebuie să răspundă cu "Da" sau "Nu". Sunt aşteptaţi să voteze aproape 19 milioane de cetăţeni români, peste 672.000 dintre aceştia fiind în străinătate. Referendumul este validat dacă prezenţa la vot este de 30 la sută, iar 25 la sută dintre cei care participă votează „Da”. Pentru referendum au fost tipărite peste 21 de milioane de buletine de vot şi au fost amenajate aproape 19.000 de secţii de votare.
Prezenţa la vot în ziua de sâmbătă în toată ţara a fost de 5,72 la sută.