Morţi suspecte la centrele de groază din Mureş, unde copiii erau spălaţi cu un burete de tablă, malnutriţi şi încuiaţi în camere murdare. Ce spune Protecţia Copilului
Copii încuiați cu zăvorul, extrem de slăbiţi, aglomeraţi câte 9 într-o cameră și puşi la grămadă chiar dacă era un focar de varicelă. Aşa erau trataţi zeci de micuţi cu dizabilităţi, în patru centre din Târgu Mureş. Descoperirile au fost făcute de Centrul de Resurse Juridice, un ONG care vorbeşte inclusiv de două morţi suspecte. Poliţia a deschis o anchetă pentru rele tratamente iar acum se fac controale în tot judeţul.
De Alex Prunean la 11.01.2025, 19:13- Power Couple, premiera sezonului 2, din 13 ianuarie, Luni, Marți și Miercuri 20:30, la Antena 1 și în AntenaPLAY
- Morţi suspecte la centrele de groază din Mureş, unde copiii erau spălaţi cu un burete de tablă, malnutriţi şi încuiaţi în camere murdare. Ce spune Protecţia Copilului
Sunt imagini cutremurătoare surprinse în patru centre din Mureş. 63 de copii cu dizabilităţi cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani, locuiesc împreună. Mulţi, dorm în paturi prea mici, pe saltele îmbrăcate în plastic şi lenjerii murdare. Unii sunt extrem de slăbiţi şi par malnutriţi.
Centre de groază pentru copii, în Mureş
Într-un loc au fost găsiţi 13 copii încuiaţi în camere. Din cauza lipsei de personal, copiii nu puteau fi supravegheaţi corespunzător, iar puţinii angajaţi apelau la măsuri extreme. În acest centru, în timpul nopţii dormitoarele erau încuiate cu un zăvor care putea fi deschis doar din exterior. Aşa că în cazul unui incendiu, chiar şi copiii care puteau să se deplaseze nu se puteau salva singuri.
Reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice spun că micuţilor li se administrau medicamente expirate, iar în unul dintre centre, era un focar de varicelă.
"Un miros greu de suportat. Copii spălaţi cu un singur burete, dintr-acela cu care ştergi tabla de cretă. Cel mai grav este că un copil pe care noi l-am găsit într-o stare critică, pentru care am chemat slavarea în martie anul trecut, l-au salvat la Gomoiu. Acest copil a fost luat în 30 decembrie aici, într-un mediu insalubru, neadecvat, acum l-am găsit dus de SMURD la Spitalul de Urgenţă si conectat la un tub de oxigen", a declarat Georgiana Pascu, manager de programe CRJ.
Morţi suspecte: "Sunt două decese"
Managerul ONG-ului care a făcut descoperirile vorbeşte inclusiv despre morţi suspecte. "Sunt două decese, decesul unei fetiţe în mai şi decesul altuiva în 2023", adaugă Georgiana Pascu, manager de programe CRJ.
Dezvăluirile scandaloase nu sunt o premieră. "Între martie şi decembrie, am venit de nenumărate ori. Vizite în care am sesizat că aici copiii sunt lipsiţi de îngrijire, că nu sunt plasaţi conform legii, sunt privaţi de condiţii de îngrijire si tratament corespunzător stării lor", mai spune Georgiana Pascu, manager de programe CRJ.
Asta deşi pentru a-i ajuta pe copii să-şi depăşească destinul crunt, statul a plătit numai anul trecut un milion de euro.
Centrele sunt în grija Consiliului Judeţean, iar DGASPC Mureş este direct răspunzător. Anul trecut, cei de la Centrul de Resurse Juridice au făcut plângere la DIICOT pentru starea în care au găsit copiii, dar până acum nu e clar dacă a fost deschis vreun dosar. În plus, de mai bine de o lună, centrele au rămas şi fără licenţă de funcţionare.
De la Bucureşti, şefii de la Protecţia Copilului anunţă că trimit Corpul de Control să vadă exact situaţia. "Întâmplarea face ca în anul 2024, în judeţul Mureş, nici eu şi nici colegii de la Corpul de Control nu am ajuns în judeţul Mureş. DGASPC Mureş nu ne-a sesizat cu privire la aceste aspecte", a declarat Rareş Achiriloaie, preşedinte Autoritatea pentru Protecţa Copilului.
În al 12-lea ceas, prefectul de Mureş a dispus şi el controale la toate centrele rezidenţiale care au în grijă copii cu nevoie speciale din judeţ. Şi poliţia din Mureş s-a sesizat şi a deschis o anchetă pentru rele tratamente. Momentan, DGASPC anunţă că, deşi s-au găsit zeci de nereguli, nu se impune mutarea copiilor în alte centre.