Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Criză de medici în centrele de permanenţă din Braşov. Localnicii cu urgenţe medicale, forţaţi să meargă la Spitalul Judeţean

Aglomerația de la unitățile de primire a urgențelor, din marile spitale nu mai este de mult timp o noutate. Ce fac, însă, autoritățile, pentru a limita acest fenomen? Privesc neputincioase cum se închid, rând pe rând, centrele de permanență, exact structurile care ar putea prelua multe din cazurile de la Urgențe. Doar în acest an, două astfel de centre s-au închis la Brașov, unul din ele chiar într-o stațiune turistică de prestigiu. 

de Claudiu Loghin

la 13.11.2024 , 13:55

Râșnov, județul Brașov. Stațiune turistică de interes național. Pe ușa centrului de permanență, pacienții sunt întâmpinați de un anunț: activitatea este suspendată, pentru cel puțin 30 de zile. Motivul... Medicul coordonator nu a mai putut să-și continue activitatea. 

"În prezent sunt 7 medici, dar din păcate unii medici nu mai pot activa din motive personale. Eu am anunţat acum un an că doresc să renunţ la coordonare, din motive personale. Nu e sarcina mea să găsesc un înlocuitor", ne spune dr. Anca Moraru, medic centrul Râșnov.

Localnicii, nevoiţi să fie transportaţi până la spitalul din Braşov

Vezi și

Cel puţin o lună, localnicii trebuie să meargă la Urgențe în Brașov pentru orice problemă medicală. "Aici doar constatau şi te trimiteau mai departe în Braşov, dar măcar pentru un prim pas aveam un diagnostic, ştiam ce trebuie să fac. Pot să stau acasă, îmi iau de la farmacie ceva, sau trebuie să mă duc în Braşov. Acum trebuie să mă duc neapărat în Braşov pentru că nu mai am ce face", ne spune un pacient.

Pe acelaşi subiect

Și la Feldioara, tot în județul Brașov, centrul de permanență și-a suspendat activitatea cel puțin jumătate de an.

"Noi nu avem cum să îi obligăm pe medicii de familie să facă permanenţă, să facă gărzi în centrele de permanenţă. Ei trebuie să fie doritori să facă acest lucru", declară Diana Goșman, purtător de cuvânt DSP Brașov.

Potrivit autorităților, în întreaga țară mai funcționează aproximativ 300 de centre de permanență. Dintre acestea, în județul Brașov au rămas deschise doar opt centre.

Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune.

Comentarii


Întrebarea zilei
Ați ajuns să vă modificați programul zilnic sau traseul pentru a evita orele de vârf?
Observator » Evenimente » Criză de medici în centrele de permanenţă din Braşov. Localnicii cu urgenţe medicale, forţaţi să meargă la Spitalul Judeţean