Muncitori din Sri Lanka, lăsați pe drumuri de firma angajatoare după ce au vrut să intre în carantină
Umiliţi, abandonaţi şi trimişi acasă. 36 de muncitori din Sri Lanka au fost concediaţi, după ce au stat în carantină din cauza unui coleg de muncă infectat cu COVID-19. Apoi, au fost urcaţi în două autocare şi trimişi de la Botoşani pe aeroportul din Otopeni.
De Corina Matlinschi la 25.05.2020, 22:34- Câțiva dintre muncitorii din Sri Lanka s-au infectat cu noul coronavirus.
- Firma angajatoare nu ar fi permis muncitorilor să intre în carantină.
Doar că niciun avion comercial nu zboară spre Sri Lanka. Ţara are încă aeroporturile închise.
36 de muncitori srilankezi s-au trezit abandonaţi în parcarea aeroportului din Otopeni. Oamenii au fost concediaţi la începutul lunii mai de angajatorul din Botoşani la care lucrau de un an şi două luni.
Patru colegi s-au infectat cu noul coronavirus, aşa că muncitorii au cerut să intre în carantină. Patronul i-a refuzat, aşa că nu s-au mai dus la muncă.
Dinusha, muncitoare din Sri Lanka: Când am ajuns la aeroport, ne-am simţit complet neajutoraţi!
Marian Răduna, Geeks for Democracy: Am văzut oameni speriaţi şi umiliţi. Noi ne plângem că românii noştri sunt trataţi cum sunt trataţi şi apoi îi tratăm pe alţii la fel.
Pentru că au decis să se autoizoleze, oamenii spun că ar fi fost agresaţi de agenţii de pază ai companiei şi evacuaţi forţat: "Linişte! Mergeţi acasă. Faceţi-vă bagajele şi apoi mergeţi în autobuz. Acum".
DSP a decis însă că e nevoie să fie carantinaţi până la data de 24 mai. Iar ieri ...
Ruban Jayathas, CTO Nobel Global: DSP a venit şi le-a dat certificatele că pot ieşi din carantină. Apoi, au fost două autobuze care au fost trimise de companie, credem, încă nu ştim, şi au primit instrucţiuni: fie vă urcaţi în autobuz, fie vă abandonăm în pădure. Nu se știe cine a organizat transportul. Nici şoferii nu ştiu cine a plătit.
Radu Grigoraş, administrator firmă de transporturi: N-a plătit nimeni. S-a făcut pe latura umană.
Pentru prefectul Botoşaniului lucrurile sunt clare: compania care i-a concediat s-a oferit să îi reangajeze. Doar patru au acceptat. Cât îi priveşte pe restul ...
Dan Nechifor, prefectul Botoşaniului: Când s-au urcat în autocare probabil şi firesc şi sigur şi-au asumat responsabilitatea. Probabil li s-a explicat și că nu există zboruri spre Sri Lanka. Cei de la Serviciul de Imigrări trebuia să le aducă la cunoştinţă acest lucru.
Din Capitală situaţia lor se vede altfel.
Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Rezultă nereguli evidente în privinţa modului în care au fost desfăcute contractele de muncă.
Mihai Ucă, inspector general ITM: De teamă nu s-au prezentat la serviciu. Angajatorul a profitat de acest lucru și le-a desfăcut contractele de muncă. A fost sancționată, dar nu vă pot spune cuantumul amenzii.
Oamenii au avut probleme şi cu salariile.
Ruban Jayathas, CTO Nobel Global: Am verificat conturile a trei dintre ei ieri de la aeroport şi au fost plătiţi între 500 şi 700-800 de lei. De obicei, ei primesc 2300 de lei.
Mihai Ucă, inspector general ITM: Le-au fost reținute anumite sume de bani în salariu. Între 200 și 900 de lei. Sume care nu știm ce reprezintă.
Nwuan, muncitor din Sri Lanka: Vrem să fim compensaţi pentru salariile pe care nu le-am primit.
Srilankezii ar vrea totuşi să rămână în România.
Ruban Jayathas, CTO Nobel Global: Atunci când au venit aici din Sri Lanka au plătit 5000 de rupii srilankeze agenţiei de forţă de muncă de acolo. Asta înseamnă cam 3500 de dolari. Şi când faci 550 de dolari pe lună, e nevoie de șapte luni doar ca să acopere acest cost.
Nwuan, muncitor din Sri Lanka: Preferăm să rămânem în România şi să muncim. Nu vrem să ne întoarcem la compania la care am lucrat.
Cu toţii au fost concediaţi pe data de 2 mai. Legal, din acel moment se scurg 90 de zile până la momentul în care şederea lor devine ilegală. Până atunci trebuie să îşi facă noi contracte de muncă.
Nu sunt singurii srilankezi umiliţi de angajatori în România. În Brăila, peste 50 de muncitori care lucrau la firma Sorinei Plăcintă au fost izolaţi într-un centru murdar şi ameninţaţi că vor rămâne fără salarii.