Antena LIVE

Curs valutar

Negocieri la Bruxelles, pentru BREXIT. Situaţia românilor din Marea Britanie, tranşată azi în Parlamentul European

Parlamentul European a adoptat, astăzi, cu o largă majoritate, prioritățile sale în negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

De la 05.04.2017, 14:45
WhatsApp

Parlamentul European a adoptat, astăzi, cu o largă majoritate, prioritățile sale în negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Astfel, Legislativul european a refuzat ca un acord asupra viitoarei relații cu Londra, în special relație comercială, să poată fi încheiat înaintea retragerii efective a țării insulare din blocul comunitar, informează AFP, citat de Agerpres.

Una dintre cele mai importante chestiuni este situația britanicilor care locuiesc în UE și cea a cetățenilor UE care locuiesc în Regatul Unit. Rezoluția adoptată de PE cere un tratament corect al acestora și afirmă că interesele oamenilor ar trebui să fie prioritare în cadrul negocierilor. Statutul și drepturile acestora trebuie să se supună principiilor reciprocității, echității și nediscriminării, mai menționează textul.

Printre celelalte priorități se află desfășurarea negocierilor cu bună credință și transparență deplină, imposibilitatea de a exista un compromis între securitate și viitoarea relație economică, continuarea procesului de pace din Irlanda de Nord, evitarea unei granițe 'rigide' cu Republica Irlanda, onorarea de către Regat a tuturor obligațiilor la care s-a angajat, inclusiv cele bugetare.

Pe acelaşi subiect

Totodată, rezoluția PE prevede că orientările relațiilor viitoare dintre UE și Regatul Unit pot fi discutate doar după ce s-a făcut un progres substanțial în negocierile privind retragerea Regatului Unit, că statutul de membru al pieței unice este posibil doar cu libera circulație a bunurilor, capitalului, serviciilor și persoanelor și că nu pot exista negocieri separate cu state UE individuale sau state din afara UE. 

Prioritățile incluse în rezoluție sunt vitale, deoarece îi vor ajuta pe deputații europeni să decidă dacă vor aproba sau nu un eventual acord. Fără aprobarea Parlamentului European, acordul nu va putea intra în vigoare.

Parlamentul European prezintă, miercuri, liniile mari ale planului de negociere privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Deşi nu vor avea un rol crucial în timpul negocierilor, parlamentarii europeni sunt cei care vor ratifica după doi ani de discuţii planul de Brexit, informează France Presse, citat de News.ro.

„Vrem să trimitem un semnal clar că blocul comunitar este unit. Londra trebuie să înţeleagă că nu este posibilă dezbinarea poziţiei europene”, a declarat preşedintele grupului parlamentar al PPE, Manfred Weber.

Aceste „linii mari” se bucură de o susţinere nepartizană din partea PPE, PES, ALDE, GUE, precum şi a Verzilor din Parlamentul European.

„Acest vot reprezintă punctul de plecare pentru o serie de negocieri complexe şi dificile, care vor defini condiţiile ieşirii Marii Britanii”, a declarat preşedintele PE, Antonio Tajani.

Premierul Marii Britanii a propus ca negocierea divorţului şi a unui nou acord comercial să se facă în mod simultan, dar liderii europeni par să respingă această posibilitate, susţinând că o nouă relaţie poate fi negociată doar după finalizarea retragerii din UE.

Săptămâna trecută, un prim draft al acestor linii mari a fost scurs presei cu doar câteva ore înainte de declanşarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona. De-a lungul celor 11 pagini ale documentului scurs presei, premierul May este avertizată că negociatorii europeni vor proteja până la capăt interesele politice, financiare şi sociale ale UE, iar poziţia Marii Britanii nu va fi atât de pozitivă după declanşarea Brexit-ului.

De asemenea, un acord de retragere a ţării, care acoperă drepturile cetăţenilor, vulnerabilităţile financiare şi graniţa irlandeză, va trebui să fie acceptat de o majoritate calificată de 72% din ţările membre, care reprezintă 65% din populaţia de peste 500 de milioane a UE. Ulterior, acordul va trebui să fie aprobat de către o majoritate simplă în Parlamentul European.

Negociatorul Michel Barnier a spus că semnarea unui posibil acord de liber schimb va avea loc doar după ce Marea Britanie se retrage din UE. De asemenea, un asemenea document va reprezenta un „acord amestecat” şi va avea nevoie de ratificarea legislativelor naţionale din celălalte 27 de state membre, precum şi de consimţământul PE.

Parlamentul European notează că retragerea înainte de finalizarea unui acord cu privire la drepturile cetăţenilor, o reglementare financiară şi graniţa irlandeză va însemna că Marea Britanie iese automat la 30 martie 2018 din UE. 

Semnare unui acord între UE şi Marea Britanie se va face doar dacă guvernul britanic continuă să adere „la standardele prevăzute de legislaţia europeană şi de politicile blocului comunitar din domeniile mediului, schimbării climatice, luptei împotriva evaziunii fiscale, concurenţa loială. comerţ şi politică socială”. Rezoluţia sugerează inclusiv ca cetăţenii britanici să poată aplica individual pentruj a obţine drepturile cetăţeneşti europene după Brexit.

Parlamentul European îşi exprimă speranţa ca această rezoluţie să fie luată în considerare în timpul negocierilor care vor urma de Consiliul European şi de Comisia Europeană.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

brexit brexit marea britanie romani romani brexit romani marea britanie
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024