Antena LIVE

Noile restricții anti-Covid, decise de Guvern, au fost publicate în Monitorul Oficial

Hotărârea de Guvern care introduce noi măsuri de limitare a pandemiei de coronavirus, prin modificarea HG privind prelungirea stării de alertă, a fost publicată în Monitorul Oficial. După apariţia documentului, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă se pot întruni pentru a decide în funcţie de noile prevederi legale restricţiile pentru localităţile cu rata de infectare mai mare de 6 la mie. Prefectura Bucureşti a anunţat că se va întruni Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, iar măsurile vor intra în vigoare la miezul nopţii. Rata de infectare din Bucureşti a trecut de 8 la mie.

De la 02.10.2021, 18:12
Imagine ilustrativă Shutterstock

Hotărârea adoptată, sâmbătă, de Guvern, şi care modifică restricţiile pentru localităţile cu rata de infectare mai mare de 6 la mie a fost publicată în Monitorul Oficial.  

Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă se pot întruni pentru a decide în funcţie de noile prevederi legale restricţiile pentru localităţile cu rata de infectare mai mare de 6 la mie.  

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, sâmbătă, că 154 de oraşe şi municipii au incidenţa mai mare sau egală cu 3 la mie, iar 33 dintre acestea au depăşit pragul de 6 la mie. Municipiul Timişoara a ajuns la 9,5, iar Cluj-Napoca la 7,05. Alte 829 de sate şi comune au o rată de infectare mai mare sau egală cu 3. 

Prefectura Bucureşti a anunţat că se va întruni Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, iar măsurile vor intra în vigoare la miezul nopţii. Rata de infectare din Bucureşti a trecut de 8 la mie. 

Pe acelaşi subiect

Principalele măsuri anunţate

Hotărârea aprobată astăzi va permite desfășurarea unor activități doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului sars-cov2 și la care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă intrea cea de-a 15-a și cea de-a 180-a zile ulterioare confimarii infectării cu virusul, deci aceste 2 categorii vor avea anumite măsuri care vor permite desfasurtarea activităților peste 6 la mie. Întrebarea de ce nu permitem și testaţilor? am mai explicat-o. Există un managament al riscului aici, considerăm activitățile care au fost reglamentate ca activități cu risc și pentru a reduce numărul celor care pot ajunge la spitalizare, la terapie intensivă, testații, chiar dacă sunt testați, ei pot să se infecteze, ei pot să aibă probleme și pot să ajungă la terapie intensivă, motiv pentru care în zonele în care este riscul mai mare a rămas prelungirea unor activități peste 6 la mie doar pentru persoanele vaccinate și pentru persoanele care sunt trecute prin boală. Organizarea evenimentelor private, nunți, botezuri, o să fie permisă cu participarea acestor 2 categorii de persoane până la 50% din capacitatea maximă, dar nu mai mult de 200 de persoane dacă incidența este peste 6 la mie.

În localitățile în care incidența depășește 6 la mia de locuitori, sunt permise nunţile și botezurile doar persoanelor vaccinate sau celor vindecate de COVID, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane.

În restaurante, baruri, cinematografe și instituţii de spectacole se permite accesul persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu purtarea măștii de protecție, între orele 5.00 - 24.00.

Excepţii de la purtarea măştii

În ce privește activitățile sportive în aer liber, pot participa cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună. În spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului doar pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, cu asigurarea unei distanțe de minim 1 metru între persoane și purtarea măștii de protecție.

Spectacolele de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii ai aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la patru persoane, vaccinate sau trecute prin boală. Magazinele și mall-urile se închid la ora 22.00. De asemenea, în zonele carantinate, persoanele vaccinate pot ieși din casă și în perioadele de interdicție.

Purtarea măştii în aer liber: La peste 6 la mie, masca va fi obligatorie. Vor fi şi excepţii. Dacă sunt activităţi sportive în parc. Dar în zone aglomerate, se va purta. Foarte aglomerat depinde cum interpretează. Veți vedea când se emite ordinul ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne, în ziua de luni, care va stabili și excepțiile unde nu se poartă.

Despre testele de salivă din şcoli: În momentul în care primim specificaţiile testelor şi ştiu că deja Ministerul Sănătăţii deja a acţional la nivelul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, ca să ne dea specificaţiile, deci în momentul în care le avem, ONAC va porni licitaţia (...) şi sper să primim în foarte scurt timp primele cantităţi din aceste teste. Până atunci, rămân testele antigen rapide.

Carantina de noapte în weekend la peste 6 la mie şi în restul săptămânii după ce rata trece de 7.5

Carantina de noapte se impune în weekend după ce rată de incidență trece de 6 la mie, iar în restul săptămânii, după ce rata trece de 7,5. Celor vaccinați sau trecuți prin boală li se va permite să iasă însă din case și noaptea. Potrivit celui mai recent bilanţ COVID, Bucureşti şi judeţul Ilfov înregistrează incidenţe de peste 7,5 la mie.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat joi Hotărârea nr. 76 prin care ministerele Educaţiei şi Sănătăţii sunt abilitate să modifice ordinul comun astfel încât elevii să poată participa fizic la cursuri şi după depăşirea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 de 6 la mia de locuitori. Totodată, CNSU abilitează cele două ministere să stabilească modalităţile de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenţei fizice la cursuri a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasă/şcoală.

Se mai prevede şi utilizarea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învăţători, educatori, dar şi majorarea cantităţilor stocurilor de urgenţă medicală cu produse, materiale şi echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare.

Restricţii pentru nevaccinaţi

Sunt şi modificări a măsurilor adoptate la nivelul localităţilor în care incidenţa cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile, este mai mare de 6/1.000 de locuitori, în sensul permiterii desfăşurării activităţilor cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în cazul restaurantelor, barurilor, cluburilor şi discotecilor, cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, instituţiilor de cultură, evenimentelor private (nunţi, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, conferinţelor, sălilor de sport şi/sau fitness, jocurilor de noroc, piscinelor interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri.

De asemenea, o prevedere importantă se referă la obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice închise în cazul incidenţei la 14 zile mai mare de 6/1.000 de locuitori. Proiectul ar urma să fie introdus pe lista suplimentară a şedinţei de Guvern.

Ți-a plăcut acest articol?

restrictii covid coronavirus romania pandemie guvern masca protectie
Întrebarea zilei
Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Emailul pe care trebuie să îl ștergi neapărat dacă l-ai primit. Utilizatorii...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Ce BILEȚEL a lăsat un maturător din Vaslui, în parbrizul mașinii, unui șofer...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Eliminare dureroasă pentru echipa galbenă! Chef Sautner a pierdut un concurent...
A1
Publicat 07.05.2024
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce...
CaTine
Publicat 07.05.2024
Când poți spăla haine după Sărbătorile Pascale. În Săptămâna Luminată...
spynews.ro
Publicat 07.05.2024
„A venit iepurașul!” » Arpad Paszkany, cadou de peste 100.000 de euro pentru...
GSP
Publicat 05.05.2024
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă...
Click.ro
Publicat 07.05.2024
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Useit
Publicat 07.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Tyla a purtat o rochie din nisip adevărat pe covorul roșu de la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 07.05.2024
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Hello taste
Publicat 07.05.2024
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Deparinti
Publicat 07.05.2024
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina....
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa...
Medicool
Publicat 07.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024