Noua păcăleală cu bagaje pierdute vândute pentru 10 lei. "Aş cumpăra, cine ştie ce găsesc în ele"
Bagaje pierdute sau colete nerevendicate, vândute la preţ de chilipir. E ultima înşelătorie de pe internet, care te poate lăsa fără bani în conturi în câteva clipe. Anunţurile par postate chiar de reprezentanţii Aeroportului Otopeni sau ai Poştei Române. Ei spun că nu vând niciodată aceste obiecte.
De Ana Grigore la 21.01.2025, 19:38Dai mai puțin de 10 lei și primești acasă un troler cu obiecte de mii de euro. Oferta irezistibilă apare pe mai multe pagini false de Facebook, care o imită perfect pe cea a Aeroportului Internațional Henri Coandă. Mulți cad imediat în capcană.
"Eu zic că e reală, e pagina aeroportului! Aș cumpăra! Cine știe ce găsesc în ele. Pot să găsesc un laptop, ceva", spune un bărbat.
Escrocheria din spatele anunţurilor
În bagaj se ascunde, de fapt, o escrocherie de zile mari. Anunțurile conțin un link ce trebuie accesat pentru a face comanda, iar plata se poate face doar cu cardul. Odată introduse datele cardului, devenim victime sigure.
"Întreaga fraudă are un singur scop: aceea de a ne convinge să băgăm datele de pe card. Toate aceste informații nu fac decât să ajungă pe piața neagră, unde vor fi utilizate mai târziu de alți atacatori", explică Silviu Stahie, specialist în securitate cibernetică.
Reprezentanții aeroportului dau asigurări pasagerilor că bagajele lor pierdute nu se vând astfel.
"Aeroportul nu deține și nu vinde bagaje nerevendicate ale pasagerilor. Toate bagajele aparțin companiilor aeriene. Uneori există astfel de anunțuri în perioada sărbătorilor, când oamenii sunt dispuși să investească în ceva nou. Pagina noastră este verificată, este oficială și este doar una", afirmă Theodor Postelnicu, purtător de cuvânt al Aeroportului Henri Coandă.
Dacă acest bagaj s-ar pierde, în niciun caz nu ar fi pus la vânzare. Fiecare companie aeriană are o firmă care se ocupă de bagajele pierdute. Pentru început, ar fi depozitat într-un spațiu special amenajat din cadrul aeroportului, iar firma ar face tot posibilul să îi găsească proprietarul. Dacă vor trece mai multe luni iar deținătorul nu va fi găsit, atunci bagajul nu se va vinde, ci se va distruge.
Ce să faci dacă îţi pierzi bagajul
Cei care își pierd bagajele în aeroport pot primi despăgubiri. Un kilogram de bagaj se plătește, în medie, cu 30 de euro, însă poate dura câteva luni până situația va fi încheiată. Cei care au asigurare de călătorie sunt avantajați.
"Asigurătorul plătește aproape imediat, dar în baza unor facturi, deconturi, chitanțe. Banii vor intra în posesia pasagerului mult mai repede decât timpul în care compania aeriană administrează cererea de despăgubire", explică Ramona Colea, director al unei companii de asigurări.
Anunțuri false apar și în numele Poștei Române. Infractorii spun că vând colete nerevendicate pentru a nu mai cheltui bani pe distrugerea lor. În realitate, procedura este cu totul alta.
"Avem colete pierdute, iar Poșta Română are o procedură foarte simplă. Timp de 18 luni, coletele care nu sunt revendicate sunt ținute în niște magazii speciale. Sunt valorificate apoi sau, cum a fost în trecut, sunt parte a unor campanii umanitare", explică Gabriel Bulumac, director al Poștei Române.
Cei care cad în astfel de capcane sunt sfătuiți să meargă la bancă pentru a-și închide conturile și să anunțe poliția.