Noua tulpină COVID-19, descoperită în Giurgiu, ar putea aduce un nou lockdown în România
Noua tulpină COVID19 ar putea din nou să rupă localităţi de restul ţării. Este mult mai contagioasă, iar dacă ar fi să urmăm modelul altor ţări din Europa, un lockdown pare singura soluţie, spun specialiştii. Autorităţile de la noi sunt acum într-o cursă accelerată între procesul de vaccinare şi rata de infectare. Între timp, se aşteaptă rezultatul anchetei epidemiologice făcută de DSP Giurgiu în cazul tinerei care nu a călătorit în străinătate, dar s-a infectat cu noua tulpină.
De Corina Matlinschi la 09.01.2021, 21:15- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Noua tulpină de COVID-19 este considerată mult mai contagioasă.
- Numărul de infectări cu noul coronavirus ar putea creşte dramatic.
Pacientul zero al României infectat cu noua tulpină este o femeie de 27 de ani din comuna Colibaşi, judeţul Giurgiu.
Alţi trei membri ai familiei fetei sunt pozitivi. Este vorba despre fetiţa ei de câteva luni şi de socrii. Soţul şi un alt copil au ieşit negativi. Pentru testele pozitive, însă, nu s-a făcut secvenţierea aşa că nu se ştie dacă s-a transmis şi la ei sau nu noua tulpină.
DSP Giurgiu a început ancheta epidemiologică, însă directorul instituţiei nu ne-a răspuns la apeluri nici ieri şi nici astăzi pentru alte detalii.
În localitatea unde trăieşte familia e alertă, mai ales că nimeni nu înţelege cum şi unde s-a îmbolnăvit tânăra.
Constantin Stoica, primar Colibaşi: Nu ne explicăm nici noi acum de unde pentru că nu au plecat în afară niciodată, stau, se ocupă cu agricultura, cu solariile. Ea nu a plecat de acasă. Nu au avut contact cu cineva venit din străinătate. Se simt bine, este o formă uşoară, deja au trecut peste boală.
Ancheta epidemiologică este una extrem de importantă. Trebuie să arate de unde din comunitate a plecat virusul cu mutaţii, care este mult mai contagios, şi care ar putea să fie răspândirea. Şi asta pentru că, spun specialiştii, zonele unde se identifică noua tulpină ar trebui să fie carantinate.
Octavian Jurma, medic cercetător: Putem considera că România a fost însămânţată în multiple regiuni cu această tulpină în perioada de sărbători. Deci trebuie să luăm în considerare de pe acum măsuri de carantinare generalizată sau foarte specifică acolo.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Această posibilitate nu poate fi exclusă. Deciziile o să le luăm pe baza datelor. Cu siguranţă măsurile de precauţie trebuie să fie respectate de toată lumea în continuare.
Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus ar putea creşte dramatic
Medicii se tem că numărul cazurilor ar putea să crească dramatic până la finalul lunii ianuarie. Chiar cu 70%. Presiunea pe sistemul medical ar putea fi prea mare.
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Dacă îşi va respecta toate celelalte caracteristici ca tulpina care a circulat în anul 2020, probabilitatea este foarte mare ca 3% din persoanele infectate să decedeze. Nu sunt pregătiri suplimentare.
Tocmai de aceea, procesul de vaccinare va fi accelerat, spune ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, dar ar putea fi şi afectat.
Octavian Jurma, medic cercetător: În sensul că există riscul tot mai mare să vaccinăm oameni care sunt deja infectaţi tocmai pentru că nu testăm, pentru că ei nu sunt în carantină. Deci probabilitatea să risipim vaccin, să nu îl folosim cum trebuie, este mare.
Şi de parcă nu ar fi de ajuns, FDA, Agenţia americană a medicamentului, a avertizat astăzi că noua mutaţie a virusului poate da rezultate fals negative ale testelor Covid. Două dinre cele trei kit-uri de teste pe care le-au analizat sunt autorizate şi folosite şi în Uniunea Europeană.