Numărul şoferilor drogaţi la volan ar putea deveni în curând mai mare decât a celor băuti. Explicaţiile specialiştilor
Mii de şoferi conduc drogaţi în România! Un fenomen periculos, care va depăşi alcoolul la volan. Efectele sunt fatale, pedepsele de multe ori prea mici. La trei luni de când a fost aproape omorâtă de un şofer inconştient, o asistentă medicală încă luptă cu durerea.
De Redactia Observator la 12.09.2022, 20:43Târgovişte, şoseaua de centură. Un şofer drogat şi beat goneşte cu peste 180 de kilometri pe oră.
Loveşte din spate o altă maşină, pe care o proiectează pe contrasens, direct în faţa unei dube.
În maşina lovită era Alina Constantinescu, asistentă la spitalul judeţean din Târgovişte. Avea volanul pe dreapta, aşa că a fost strivită în plin. A supravieţuit miraculos. A ajuns la spital cu răni din cap până în picioare. Acasă o aştepta copilul ei de 9 ani.
Alina Constantinescu, victima: "Veneam de la serviciu, mergeam cu 50 de km la ora si nu mi amintesc decat ca in momentul in care m- a ricoșat în autoutilitară. Atunci am simțit ca nu pot să respir și că mor."
- Adolescenţii români îşi cumpără droguri "îndoite" cu insecticide sau otravă de șobolani: ''E cumplit pentru...
- Francesca s-a apucat de droguri la 12 ani și a devenit din premiantă codașă. S-a "trezit" la realitate abia la...
- ''Pericol național. Drogul bate viața.'' Observator Antena 1 lansează din 5 septembrie, ora 19.00, seria de...
După 3 luni de recuperare, Alina încă are dureri. Şoferul vinovat e în arest. În ziua accidentului, era atât de beat şi de drogat, încât nu şi-a dat seama ce-a făcut.
Alina Constantinescu, victima: "Și alcool, și drog, și fara permis, și fără asigurare la masinaă, deci le avea pe toate.La spital le-a spus colegilor că de ce l-au luat pe el. Eș a fugit de la locul accidentului și s-a urcat într-un pom, pe camp și le-a spus colegilor că de ce îi recoltează lui, că el culegea zarzăre. Faptul ca trăiesc, asta nu înseamnă că nu puteam să fiu moartă, poate înțelege ceva din lucrul ăsta, dacă e arestat."
În România, pedepsele pentru droguri la volan sunt aceleaşi ca pentru alcool
Peste 3.500 de șoferi au fost depistați sub influența substanțelor psihoactive din 2020 până la jumătatea anului 2022.
Radu Tincu, medic ATI, toxicologie: "Creșterea în ultimii ani e semnficativă, drogurile se apropie foarte mult de alcool ceea ce arată o disponibilitate extrem de ridicată a acestor substanțe si din păcate o dorință a populației de a le consuma."
Adrian Cuculis, avocat: "Nu m ar surprinde ca la un moment dat sa avem soferi mai mult drogati in trafic decat de soferi bauti, sub influenţa băuturilor alcoolice."
Drogurile stimulente, precum amfetamina sau cocaina, provoacă reacţii agresive la volan. Viteză mai mare, viraje bruşte, şicane periculoase. Canabisul, în schimb, afectează reflexele şi întârzie reacţiile. Combinaţia dintre ele are efecte imprevizibile. În România, pedepsele pentru droguri la volan sunt aceleaşi ca pentru alcool: maximum 5 ani de închisoare sau amendă penală.
Şoferul din Târgovişte e cercetat deocamdată pentru vătămare corporală din culpă, adică fără intenţie. Însă de multe ori astfel de accidente sunt judecate ca tentative de omor. Un caz celebru este cel al lui Mario Iorgulescu: la 3 ani de când a accidentat mortal un tânăr, e judecat în lipsă şi dat în urmărire internaţională pentru infracţiunea de omor, fiindcă era beat şi drogat cu cocaină. Drogurile la volan nu sunt un accident, sunt o alegere.