O fântână veche de 200 de ani, secretul harghitenilor pentru preparatele de Crăciun. Oamenii stau la coadă pentru a-și umple gălețile
Într-o localitate din Harghita există o sursă naturală de conservare a cărnii pentru iarnă: o fântână cu apă sărată, veche de peste 200 de ani, formată în coaja unui stejar. E perioada dinaintea Crăciunului, când se sacrifica porcii, iar oamenii stau la coadă pentru a a-şi umple găleţile. Slănina, conservată în această apă, ţine şi cinci ani, spun localnicii.
De Redactia Observator la 19.12.2022, 08:05În localitatea Lueta, e deja tradiţie pregătirea produselor pentru Crăciun cu apa sărată, aşa că fântâna e deschisă doar trei zile pe săptămână, ca apa să aibă timp să se acumuleze.
Gyorgy Lorincz Erno, viceprimar Lueta: Conţinutul acestei ape este foarte bun. Conţine 22% sare, şi de aceea murăturile, şunca, se ţin foarte bine.
Localnicii spun că varza pusă la murat are nevoie de doar un litru din această apă, spre deosebire de cazul în care se foloseşte apă normală, când e nevoie de zece litri. Şi nici nu se strică măcar un an. Iar slănina conservată cu apa din fântână rezistă şi cinci ani fără să-şi schimbe culoarea sau gustul.
Localnic: Când am tăiat porcul, slănina şi carnea o punem în apă sărată.
Reporter: Şi cât ţineţi în această apă de sare?
Localnic: 10 zile.
Localnic: Şi scoatem, punem la uscat, să curgă apa aia sărată, şi pe urmă punem la fum.
Inclusiv sarea albă, de masă, o extrag din fântână.
Gyorgy Lorincz Erno, viceprimar Lueta: Este o fântână veche, veche de tot, măştenită de la strămoşi, pe care oamenii o preţuiesc. Face parte din viaţa lor, în fiecare zi.
Peste 200 de ani are fântâna. Oamenii locului spun că e formată într-un trunchi uriaș de stejar, lovit de trăznet şi ars de tot pe dinăuntru, care, în timp, a fost conservat de sarea depusă pe el.