Video Lăsata SeculuI înaine de Postul Crăciunului. Ce semnifică și ce fac credincioşii în această zi
Este ultima zi înainte de Postul Crăciunului, iar credincioşii profită de ocazie pentru a mânca tot ce poftesc înainte de restricţiile alimentare. Lăsata Secului a căpătat în ultimii ani o latură mai mult gastronomică decât spirituală, aşa că mesele au fost pline astăzi. Preoţii ne aduc însă aminte că postul nu este doar despre ceea ce mâncăm, ci şi despre curăţarea sufletului prin rugăciune. Plus că, Postul Crăciunului este unul dintre cele mai blânde. În aproape fiecare weekend avem dezlegare la peşte.
Obiceiul care ar trebui să-i pregătească spiritual pe creştini pentru postul Crăciunului s-a transformat într-un adevărat răsfăţ culinar. În ultima zi în care mai pot fi mâncate produse de origine animală, mulţi ajung să facă excese.
"În această zi mai specială trebuie să avem grijă la alimentaţie. Deşi e ultima zi, nu trebuie să facem un abuz alimentar. Chiar dacă mâncăm mai mult, putem adăuga două felii de ananas pentru a ajuta digestia", spune Ionuţ Ignat, nutriționist.
Lăsata Secului 2024. Sfaturile nutriționiștilor
Nutriţioniştii ne îndeamnă la cumpătare, mai ales că Postul Crăciunului este unul blând, cu multe dezlegări. Din cele 40 de zile de restricţii alimentare, în 14 creştinii pot mânca peşte. Un obicei pe care ar trebui să îl păstrăm, de altfel, pe tot parcursul anului.
- Când se deschid târgurile de Crăciun din Capitală
- Când începe Postul Crăciunului 2024. Ce nu ai voie să faci până pe 24 decembrie
- Scandal la Vatican din cauza tradiţiilor de Crăciun. Activiştii de mediu cer să fie oprită tăierea unui brad...
- Femeia din Brazilia care și-a ucis aproape toată familia cu un tort otrăvit s-a spânzurat în închisoare
- Lassie a fugit de acasă de Crăciun, speriată de petarde. Căţeluşa a fost găsită după aproape două luni de...
"Peştele este o sursă de proteină excpetionala, slabă în grăsimi, ceea ce ne dă o mână de ajutor, plini de omega 3. Așa că de fiecare dată când avem dezlegare la pește e bine să ne cuplăm mesele cu o servire de cel puțin 100-150 de grame de peşte", spune Ionuţ Ignat, nutriționist.
Şi restaurantele se pregătesc pentru Postul Crăciunului. Meniul a fost reinventat. Mai mulţi clienţi sunt aşteptaţi şi în pieţele de legume în această perioadă.
Principala sursă de aprovizionare în zilele de post ar trebui să rămână piața, mai ales că tarabele sunt pline de legume proaspete. Găsim varză, vinete, păstăi dar și toate celelalte legume necesare pentru a ne face chiar și zilnic dacă dorim câte o salată proaspătă.
Dar ce mâncăm în această perioadă nu ar trebui să fie singura nostră preocupare. Modul în ne comportăm este esenţial ca postul să fie complet. Postul Crăciunului începe mâine şi se încheie pe 24 decembrie.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰