O româncă a cucerit la nici 30 de ani apele îngheţate ale lumii, la cârma navelor de croazieră. Cosmina e plecată 8 luni pe an de acasă
Face carieră la cârma unor nave de croazieră... într-o lume a bărbaţilor. O româncă se numără printre puţinele femei care au dus vapoare în colţuri de poveste ale lumii. Iată povestea celei care a cucerit, din larg, îngheţata Antarctică.
De Redactia Observator la 14.02.2024, 18:34La nici 30 de ani, Cosmina a cutreierat deja toată lumea. Şi nu oricum, ci de la cârma unor vase de croazieră. Aventura ei pe mare a început acum 7 ani pe când era cadet. Astăzi este ofiţer secund pe o navă în îndepărtata Antarctică, destinaţia ei preferată.
Munteanu Cosmina: Cel mai mare avantaj la meseria mea e faptul că poţi să călătoreşti şi o faci nu pe gratis, eşti şi plătit. Am fost peste tot însă foarte mult Antarctica şi Georgia de Sus, sunt nişte insule în care am vazut colonii cu milioane de pinguini, foci.
Opt luni pe an la muncă fără pauze
O viaţă frumoasă, pentru care navigatorii sunt nevoiţi să facă şi alegeri dificile. Opt luni pe an lipsesc de acasă ofiţerii de navă, iar în acest timp nu au zile libere.
- Durere ascunsă în spatele frumuseţii. Loredana, o tânără sibiancă, a fost găsită spânzurată într-un...
- Cadavrul găsit într-o ferma din Italia aparţine Andreei Rabciuc, românca dispărută din martie 2022. Testele ADN...
- Jobul inedit care i-a schimbat viața unei românce din Italia. Cum a ajuns să-l practice: "E o meserie foarte...
Munteanu Cosmina: Muncim in fiecare zi. Poţi să ieşi atât timp cât îţi organizezi orele şi dacă nu eşti blocat pe cart.
Evident că sunt şi situaţii neobişnuite: cea mai lungă perioadă în care n-a văzut uscatul, Cosmina a trăit-o în Mexic.
Cât a stat cel mai mult pe mare, fără să vadă uscatul
Munteanu Cosmina: În perioda pandemiei, am stat 6 luni jumăte pe navă pentru că nu aveam posiblitatea să plec. Înveţi în şcoală teorie de toate dar atunci când pui mâna pe nava nu e la fel ca o maşină. Dai o comandă şi gata, trebuie să ţii cont de mulţi factori externi, e vânt, curent.
Gabriel Raicu, rectorul Universităţii Maritime din Constanţa: Şi femeile dovedesc o capacitate foarte bună de organizare sunt extrem de responsabile şi devin profesionişti buni comparabili în orice domeniu cu băieţii.
Chiar şi aşa, până de curând, nu puţine femei se încumetau să aleagă această meserie. Cosmina este deocamdată singura femeie din echipă, dar vin din urmă multe aspirante. Le motivează în primul rând salariul, care pornește de la 3.000 de euro și poate ajunge până la 16.000, în cazul unui comandant.