Oaia prinsă sub podul prăbuşit în Neamţ s-a salvat singură dintre dărâmături. 98 încă lipsesc. „Poate sunt şi oameni acolo. Dar cum să ştie dacă nu se caută?"
O oaie a devenit un adevărat simbol, după ce zile întregi a fost lăsată sub podul prăbuşit din Neamţ, pentru că nimeni nu avea voie să intervină. Pompierii nu au putut intra pentru a o salva, după ce specialiştii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii au precizat că în zonă este interzis accesul, întrucât elemente ale podului se pot prăbuşi.
De Monica Palade la 13.06.2022, 13:03Însă oaia, despre care se ştia că este încă în viaţă şi pentru care echipele de intervenţie au încercat, totuşi, să-i facă loc pentru a ieşi, nu a ştiut atunci să profite de spaţiul creat şi a rămas în continuare sub pod. Demonstrând încă o dată neputinţa autorităţilor în faţa unui dezastru.
S-a salvat singură
Duminică, animalul a ieşit singur de sub dărâmăturile, după ce un activist Animals Internaţional România a avut ideea să fluiere după animal, aşa cum fac de obicei ciobanii. Auzind un sunet obişnuit, oaia şi-a făcut curaj şi a ieşit la suprafaţa. ”Claudiu a avut ideea genială de a fluiera după oaie la fel precum un cioban. La scurt timp, oaia a ieşit printr-o gaură realizată de minunaţii lucrători de la ISU, ea s-a reunit cu turma sa. Animals International salută eforturile ISU, dar deplânge procedurile guvernamentale care prioritizează o anchetă şi în faţa operaţiunilor de salvare a vieţilor”, a transmis Animals Internaţional România.
Însă 98 dintre animale sunt încă prinse sub pod şi activiştii spun că încă se mai aud strigătele lor de disperare. În acest sens, Animals Internaţional România cere actualizarea procedurilor de intervenţie, astfel încât salvarea oricărei vieţi să fie prioritară şi nu ancheta. În plus, reprezentanţii organizaţiei spun că sub dărâmături pot fi chiar şi oameni, despre care nu se ştie.
- Povestea podului prăbuşit din Neamţ s-ar putea repeta în Bucureşti, cu podul Barasab. Stă fără recepţie de...
- Animație grafică. Cum s-a prăbușit podul de Luţca. Autorităţile vor să dinamiteze ce a mai rămas din el
- Armata, trimisă de urgenţă la Luţca, zona unde s-a prăbuşit podul peste Siret. Ciucă a dat ordin să...
”Organizaţia Animals International este revoltată că Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a decis sistarea operaţiunilor pentru recuperarea fiinţelor vii şi nevii de sub ruinele podului peste Siret prăbuşit la 9 iunie. ISU Neamţ apucase să salveze 4 oi chiar în prima zi chiar înainte ca ISC să anunţe decizia că nicio piatră din rămăşiţele podului nu poate fi mişcată până când nu vor termina investigaţia privind cauzele prăbuşirii podului”, a mai transmis organizaţia, potrivit News.
“Eu cred că nicio piatră nu trebuie să rămână nemişcată până la recuperarea tuturor fiinţelor şi nefiinţelor. Este o eroare brutală de umanitate că Guvernul permite ca ISC să aibă prioritate în faţa ISU când vine vorba de salvarea de vieţi. Habar nu aveau câte animale erau prinse sub dărâmături când au luat decizia aceasta. Poate sunt şi oameni acolo. Dar cum să ştie dacă nu se caută? Se aud doar animaele în suferinţă cum strigă după ajutor”, acuză Gabriel Păun, directorul Animals International.
Organizaţia precizează că podul prăbuşit lega aşezările Sagna şi Luţca şi fusese deschis traficului în luna noiembrie a anului trecut, deşi nu s-a făcut recepţia şi testarea. La momentul prăbuşirii, 2 camioane traversau podul, iar un autobuz cu copii a oprit în ultima clipă înainte să se angajeze în traversarea podului. Şoferii camioanelor au fost salvaţi. “Indiferent de rezultatul investigaţiilor, această tragedie reprezintă un act de corupţie şi nicio persoană implicată nu trebuie să rămână nepedepsită pentru a descuraja criminalitatea. Consider însă că este o crimă şi mai mare să nu prioritizezi salvarea de vieţi în faţa unei anchete”, a încheiat Păun.