Sezonul estival, în pericol din cauza oilor moarte în accidentul naval din portul Midia
Miile de oi din nava răsturnată în Portul Midia ar putea ieşi la suprafaţă, odată cu încălzirea vremii. Este avertismentul biologilor, care spun că dacă animalele apucă să intre descompunere, toată Mamaia va mirosi a sulf.
De Andreea Filip la 08.01.2020, 21:12Miile de oi din nava răsturnată în Portul Midia ar putea ieşi la suprafaţă, odată cu încălzirea vremii. Este avertismentul biologilor, care spun că dacă animalele apucă să intre descompunere, toată Mamaia va mirosi a sulf. De asemenea, apa ar putea fi contaminată cu substanţe toxice tocmai într-o zonă în care sunt pescuite rapanele pe care turiştii le mănâncă pe litoral. În ciuda pericolului, autorităţile n-au găsit încă o firmă care să recupereze cadavrele. O operaţiune care va dura, oricum, o lună şi jumătate.
Au trecut 45 de zile şi nava răsturnată în Portul Midia a rămas neclintită, cu peste 14.000 de oi moarte la bord.
Biologii spun că temperaturile mici din apă conservă leşurile, însă odată ce valorile vor creşte ne putem confrunta cu un dezastru ecologic uriaş. Dacă autorităţile nu iau urgent măsuri şi apa va fi contaminată, atunci sezonul estival în staţiunea Mamaia ar putea fi compromis.
Adrian Bâlbă, biolog marin: Când se încălzeşte apa, atunci înseamnă bacterie intestinală gazogenă care va produce balonarea cadavrului şi devine flotabil
Autorităţile sunt la a treia încercare de a găsi o firmă care să-şi asume misiunea de a pune nava pe linia de plutire şi de a scoate cadavrele. Speră ca săptămâna viitoare să aibă un contract semnat. Operaţiunea în sine, însă, va fi de durată.
Costel Stanca, directorul Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa: Ne aşteptăm să fie sub 45 de zile. Acum, fiecare companie care va oferta va şi prezenta un plan şi un număr de zile
Între timp, sute de oi scăpate din navă ar fi deja pe fundul mării. Specialiştii spun că dacă nu sunt scoase iarna aceasta, cadavrele ar putea ajunge spre ţărm odată cu curenţii de primăvară.
Un scenariu negru pentru hotelierii care aşteaptă turişti de Paşte şi de 1 Mai.
Iolanda Nanu, director hotel: Ne punem întrebări dacă problema se va rezolva măcar până la 1 aprilie
Iolanda Nanu, director hotel: Nu am vrea să ne trezim în plină vară că ne ies animăluţele pe plajă
Mai mult, biologii spun că oile în descompunere vor elibera cantităţi mari de substanţe toxice în mare, care ar putea ajunge apoi direct în farfuriile turiştilor
Adrian Bâlbă, biolog marin: Zona respectivă este zonă importantă pentru pescuit. Este zona cea mai importantă pentru rapană, de exemplu, unde mii de tone de rapană sunt pescuite anual
Marian Baiu, ecolog: Dacă peştii pe care îi avem acolo sau alte crustacee se hrănesc cu aceste substanţe, inevitabil ajung în farfuria noastră. Şi atunci prezintă un risc şi pentru noi, oamenii
Printre compuşii care vor fi eliberaţi din mare în aer va fi şi sulful.
Adrian Bâlbă, biolog marin: Sulful miroase! Şi este posibil, dacă nu reuşim să îndepărtăm acele cadavre până în mai, până în aprilie, să ne pomenim în vară cu nişte mirosuri pe acolo destul de persistente
O plasă montată în jurul navei blochează cadavrele să ajungă pe culoarul navigabil din Portul Midia. Echipe ale Autorităţii Portuare Constanţa patrulează periodic în zonă pentru a se asigura că oile moarte nu ies la suprafaţă.