Doar 172 de oi au fost salvate de pe vaporul răsturnat în portul Midia
După trei zile de operaţiuni greoaie, autorităţile au reuşit să salveze doar 172 de oi de la bordul vaporului răsturnat lângă portul Midia. Pentru cele 14.000 lăsate să agonizeze nu răspunde încă nimeni, pentru că nici măcar nu se caută vinovaţi.
De Redactia Observator la 27.11.2019, 20:45După trei zile de operaţiuni greoaie, autorităţile au reuşit să salveze doar 172 de oi de la bordul vaporului răsturnat lângă portul Midia. Pentru cele 14.000 lăsate să agonizeze nu răspunde încă nimeni, pentru că nici măcar nu se caută vinovaţi. Oficialii dau asigurări că oile scoase în viaţă de pe vas nu vor fi sacrificate. O echipă Observator a filmat operaţiunile de salvare din aer şi de pe mare.
Kuki Bărbuceanu, preşedintele ARCA: Nu vreţi să ştiţi cum arată imaginile. Pe această mare de cadavre mai există şi câte o mişcare. O respiraţie. Câteodată un behăit. Şi atunci trebuie să vedem de unde se aude
După o misiune infernală, zecile de salvatori au reuşit să mai scoată din epava înclinată aproape 100 de oi în viaţă, la trei zile de la accidentul naval.
Aseară, armatorul şi-a dat acordul ca puntea navei să fie tăiată. Salvatorii au făcut patru găuri care duc spre magaziile vaporului unde sunt animalele.
O parte din greutatea navei a fost deja înlăturată şi acum o vedem deja înălţată cu câteva zeci de centimetri. Se acţionează în mai multe puncte şi asta pentru că au fost create mai multe căi de acces.
În compartimentele navei, salvatorii intră doar cu cagule pe faţă. Aerul este irespirabil, iar buteliile cu oxigen ar îngreuna operaţiunea. Pompierii preiau animalele pe un pod plutitor.
Daniel Popa, inspector-şef ISU Dobrogea: Nu există risc biologic. Într-adevăr, este miros. Nu avem măşti pentru miros. Oamenii noştri vor acţiona prin rotaţie. Nu sunt culoare de circulaţie, ele sunt compartimentate cu grilaje, ei fac echilibristică
Dan Jeacă, prefectul judeţului Constanţa: Este asigurată prezenţa medicilor specialişti astfel încât animalele identificate să fie tranchilizate şi atunci transportul este mai facil
Nava pe care erau 14.000 de oi s-a înclinat duminică la ieşirea din portul Midia, în timpul unui viraj la dreapta.
Potrivit unor surse, la plecarea de la cheu, comandantul a fost avertizat de cei de la căpitănie că baloţii cu nutreţ pentru animale sunt aşezaţi doar pe partea dreaptă şi că nava este înclinată cu trei grade.
Căpitanul le-a dat asigurări că-i va distribui în mod egal după ce pleacă din port.
Alexandru Mezei, directorul Autorităţii Navale Române: Pentru navele care încarcă cherestea şi încarcă marfă pe punte, nava poate pleca cu o înclinare de până la 8 grade. Există posibilitatea ca nava să fi fost încărcată prost
Raed Arafat, şeful DSU: În următoarele zile, după acordul armatorului, o firmă va realiza readucerea navei în poziţia normală şi după asta se face curăţirea navei de cadavrele animalelor moarte şi incinerarea lor
La fel ca în cazul ursului lăsat să agonizeze aproape 20 de ore, autorităţile au fost depăşite de situaţie. Mii de oi au fost lăsate să moară. Deocamdată nu a fost deschis niciun dosar penal în acest caz. Procurorii se autoseseziează doar în cazurile în care sunt implicate pierderi de vieţi omeneşti pe mare. Singura anchetă este a autorităţii navale.
Robert Chioveanu, preşedintele ANSVSA: Nava avea autorizaţie de transport, nava a plecat cu documente, a plecat verficată. Am declanşat o anchetă internă prin care să urmăresc dacă legislaţia sanitar-veterinară a fost respectată
Oile salvate s-au întors la ferma din Nuntaşi, de unde fuseseră preluate.
Autorităţile dau asigurări că oile salvate nu vor ajunge la abator. Ar putea fi preluate de asociaţiile pentru protecţia animalelor.