Operațiunea de ridicare a navei răsturnate cu oi la Midia a eşuat. Vasul are mai multe punți nedeclarate
Nava cu oi răsturnată acum mai bine de două luni lângă Midia ar fi fost încărcată până la refuz. Pe vas, ar fi de două ori mai multe animale decât scrie în acte, înghesuite pe punţi suplimentare.
De Andreea Filip la 01.02.2020, 21:11Nava cu oi răsturnată acum mai bine de două luni lângă Midia ar fi fost încărcată până la refuz. Pe vas, ar fi de două ori mai multe animale decât scrie în acte, înghesuite pe punţi suplimentare. Sâmbătă, prima operaţiune de ridicare a navei a eşuat, cablurile macaralei au cedat din cauza greutăţii. În plus, supraîncărcarea ar putea fi şi cauza naufragiului.
Imagini din timpul operaţiunii spectaculoase din Marea Neagră au fost filmate. O macara gigant, de 1.800 de tone, încearcă să aducă nava în poziţia de plutire cu ajutorul unor cabluri ancorate de puntea vaporului. Misiunea a eşuat.
Operaţiunea a început dimineaţă la ora 8.00. După doar o oră, aceasta a fost sistată şi asta din cauza faptului că mai multe cabluri ale macaralei au început să cedeze.
ALIN VINTILĂ, reprezentant operaţiune ranfluare: Ea era undeva la 60 de grade. Din experienţele anterioare, se spune că o navă, când ai adus-o la 45, deja ai câştigat-o, iar ea revine în mod firesc datorită construcţiei, în poziţie iniţială. Evident, ceva n-a mers conform planului din moment ce s-au rupt acele spire, cablurile fiind calculate, adaptate la situaţia estimată.
Nu cablurile au fost de vină.
CRISTI PAŞA, director general: Din cauza faptului că s-a desprins, s-a rupt tabla de pe puntea 8, a dat un şoc în cablurile macaralei. Sarcină suplimentară fiind acest şoc, s-au desprins câteva tronsoane din cablurile de ridicare.
Concret, nava are mai multe punţi decât se ştia şi ar fi fost supraîncărcată până la refuz cu animale. Potrivit estimărilor, pe navă ar fi nu 14 mii de oi cum este scris în acte, ci cu 10 mii mai mult.
GABRIEL COMĂNESCU, preşedintele companiei care se ocupă de ranfluare: În afară de putreziciunea navei, care are peste 40 de ani, se pare că o încărcătură mult mai mare a creat aceste probleme. Scafandrii au intrat în navă, am găsit punţi suplimentare. Aceste punţi nu au fost incluse în cargoplan. Sunt punţi nedeclarate.
Compania care a câștigat licitația pentru ranfluarea navei Queen Hind are la dispoziție 35 de zile să o repună pe linia de plutire, să scoată cadavrele şi să o igienizeze. Se va munci zi şi noapte. Scafandrii au fost vaccinaţi şi, cât va dura intervenţia, vor purta costume de unică folosinţă şi vor sta în carantină pe un alt vas, unde vor şi dormi.
GABRIEL COMĂNESCU, preşedintele companiei care se ocupă de ranfluare: Introducem nişte mini-bildozere, buldoexcavatoare micuţe cu care scafandrii vor începe să ridice cadavrele, să încerce să le împingă într-o cavă. Nu va fi contact fizic între marfa contaminată.
Operaţiunea costă statul român patru milioane de euro. Banii vor fi recuperaţi din asigurarea armatorului.