Reportaj exclusiv din Spitalul Judeţean Argeş, focar de coronavirus. Pacientă: "Să ştiţi că eu n-am crezut în boala asta" (Video)
Pe un pat de spital, o femeie abia poate respira. Nu a crezut că există coronavirus şi a aflat că s-a înşelat în cel mai crunt mod. E doar una dintre poveştile celor care au ajuns să creadă doar după ce li s-a întâmplat chiar lor. O echipă Observator a intrat în exclusivitate în Spitalul Judeţean Argeş, în judeţul devenit în ultimele săptămâni pol al infectării. 400 de oameni internaţi, 17 în stare gravă, Terapia Intensivă plină. Şi totuşi, aproape 300 de persoane au fost externate la cerere, fără să fie vindecate.
De Redactia Observator la 16.07.2020, 19:48- Județul Argeș are doar 11 paturi de terapie intensivă unde pot fi tratați pacienți infectați cu noul coronavirus.
- Sute de pacienți infectați cu noul coronavirus s-au externat la cerere din spitalele din Argeș.
Pacientă infectată coronavirus: Eu nu credeam în COVID, uite cum am ajuns!
Femeia din imagini se chinuie pentru fiecare respirație și depinde în permanenţă de un tub de oxigen. Este prețul pe care îl plătește pentru că acum două săptămâni spunea fără nicio îngrijorare: COVID nu există.
Problema este că există și, pe zi ce trece, face tot mai multe victime. La fel de rapid precum virusul se răspândește însă și inconștiența oamenilor.
Pacientă infectată care se externează: Mamaie, azi externarea! Păi, n-am nimic, la ce să stau? Dar eu nu ştiu de unde l-am luat, eu cred că l-oi fi luat de la biserică, când m-am împărtășit.
Medicii n-au mai avut cum s-o ţină în spital. La doar câteva zeci de minute de la acest interviu, a ieșit pe poarta spitalului, deși încă este infectată.
Camelia Constantin, şef Secția Boli Infecțioase: Foarte mulţi nu cred că au această infecţie. Din pacate, uneori lucrurile chiar au scăpat de sub control la domiciliu şi după o săptămână au venit cu stare gravă la spital.
Ca o ironie a sorţii, boala a avansat rapid la această femeie, care se îndoia de existenţa virusului.
Pacientă infectată coronavirus: Să ştiţi că eu n-am crezut în boala asta. Acum mă gândesc dacă o să ajung acasă.
Dar unii ţin morţiş să ajungă acasă, chiar şi încă bolnavi. Problema e că nimeni nu ştie câte persoane mai infectează un externat nevindecat.
Camelia Constantin, şef Secția Boli Infecțioase: Sunt persoane care solicită externarea la cerere şi insistă să plece cu mijloace proprii, nu există nicio posibilitate să-i oprim.
Ajungem în altă secție roşie din Argeș, la Spitalul Județean Pitești. Aici ajung pacienții în stare gravă. Medicii abia mai fac față bolii. De sub combinezoanele și măștile care le fierb zilnic trupurile, iese un strigăt de disperare: "Sunt colegii mei, asistenţi medicali. Domnul este asistent medical din Unitatea de Primiri Urgențe, care trăieşte cu acest cort de o săptămână".
Unii ajung pe patul de spital, după ce au tratat în pandemie. Acest domn, asistent medical la spital, şi-a infectat şi familia: "Să nu treacă nimeni prin ce trecem noi".
Secţia de Terapie Intensivă este plină de câteva zile.
Gabriel Copciag, director medical Spitalul Judeţean Pitești: Avem 81 de bolnavi internaţi în Secţia de Boli Infecţioase şi doar capacitate de șapte paturi de Anestezie şi Terapie Intensivă. Ce înseamnă aceste șapte paturi la situaţia de astăzi din judeţul Argeş? Înseamnă o picătură într-un ocean.
Judeţul Argeş a devenit unul dintre cele mai mari focare de covid 19 din România, cu toate acestea, în întreg judeţul sunt doar 11 paturi de Terapie Intensivă. Aceasta nu este singura problemă cu care se confruntă medicii. Aceştia au şi o lipsă acută de personal.
Argeșul este o adevărată bomba cu ceas.
Gabriel Copciag, director medical Spitalul Judeţean Pitești: Pacientul pozitiv merge şi infectează afară populaţie nevinovată.
Aici au fost cele mai multe cazuri noi în ultimele zile. Şi tot Argeşul este şi judeţul cu cel mai mare număr de pacienţi care au cerut externarea.
Camelia Constantin, şef Secția Boli Infecțioase: Am făcut şi noaptea externări, am făcut la orice oră din zi şi din noapte, ca să eliberăm locuri şi să poată veni alţi pacienţi.
Îngrijorările medicilor nu ajung însă şi la firul ierbii. Pe străzile orașului masca e purtată mai mult sub bărbie sau pe mână. Oamenii stau înghesuiți în stații de autobuz. Nimeni nu pare să respecte nicio recomandare.