Pacient plimbat aproape 40 de ore pe targă, între spitale, după ce a suferit două crize de epilepsie
Aproape 40 de ore pe targă, între spitale. Atât timp a fost plimbat un pacient care suferise două crize de epilepsie pentru a primi un diagnostic final şi internare. În traseul haotic între 4 spitale se putea pierde viaţa unui om, acuză acum familia.
De Redactia Observator la 20.09.2019, 11:16Aproape 40 de ore pe targă, între spitale. Atât timp a fost plimbat un pacient care suferise două crize de epilepsie pentru a primi un diagnostic final şi internare. În traseul haotic între 4 spitale se putea pierde viaţa unui om, acuză acum familia.
Reprezentanţii Asociaţia Pacienţilor spun că procedurile de la Urgenţe trebuie schimbate cât mai rapid.
Ginerele pacientului: De la psihiatrie, du-l la UPU Spiridon, de la Spiridon, du-l la Neurologie, de la Neurologie fă-i din nou transfer pentru reevaluare la psihiatrie, de la psihiatrie ăştia şi-au pus mâinile în cap.
Traseul pacientului care suferise două crize de epilepsie înainte ca ambulanţa să-l ia de acasă a însumat - 39 de ore. Bărbatul a fost plimbat între patru spitale, iar competenţele medicale transferate de la o unitate de urgenţă la alta.
Ginerele pacientului: La neurologie, nu vreau să arăt cu degetul, dar l-a ţinut 10 minute şi au spus că nu e de competenţa noastră.
Cu totul, traseul a însemnat 9 drumuri. Prima dată a fost transportat la Spitalul Paşcani, apoi a urmat un ping-pong între Spitalul de Neurologie, Spitalul Sfântul Spiridon şi Institutul de Psihiatrie Socola, unităţi la care pacientul a ajuns de mai multe ori.
Fiica pacientului: Timp în care nu a fost hrănit, nu i s-a dat nici măcar un pahar cu apă.
Bărbatul a primit perfuzii şi a fost supus unui test tomograf, care a scos în evidenţă leziuni cerebrale mai vechi. Cu toate acestea, a fost trimis la Socola cu suspiciunea de. sevraj etilic.
Bogdan Mucenică, medic primar psihiatru Socola: Pacientul, din declaraţia familiei, nu consumase alcool de minim două săptămâni. Deci un sindrom de sevraj etanolic era exclus.
Florin Grămadă, purtător de cuvânt, Spitalul de Neurochirurgie Iași: Prezenta afecţiuni neurologice cronice şi afecţiuni psihiatrice acute. S-au dat recomandările necesare pentru afecţiunile cronice care nu necesitau spitalizare.
Ginerele pacientului: Ne-a spus că nu există motive de internare, una la mână, şi a doua la mână, oricum dacă aş vrea să-l internez, nu avem locuri.
Pentru ca în timpul transferului între Neurologie şi Psihiatrie starea de sănătate a pacientului să nu se agraveze, în traseul chinuitor a intrat şi Spitalul de Urgenţă Sfântul Spiridon.
Ovidiu Popa, purtător de cuvânt, Spitalul Sfântul Spiridon: Neavând specialităţile acolo, la faţa locului, pacientul trebuie consultat pentru că, în momentul unei urgenţe medicale sau chirurgicale, să fie tratat cât de repede se poate.
Procedurile în care s-au pierdut timpi importanţi pentru viaţa unui om scot la iveală o problemă gravă a sistemului de urgenţă.
Vasile Barbu, preşedinte Asociaţia Pacienţilor: Aici este şi o superficialitate în abordarea actului medical. Noi considerăm că reorganizarea secţiilor de urgenţă trebuie neapărat făcută cât mai repede.
Familia pacientului plimbat între spitale va face plângere dacă se va dovedi că timpul pierdut pe drumuri îi va afecta starea de sănătate. Bărbatul a fost internat, în cele din urmă, la Institutul Socola.