Tot mai mulți pacienți infectați cu SARS-CoV-2 solicită externarea pe propria răspundere
Prinse pe picior greşit, autorităţile abia acum lucrează la un proiect de lege prin care să poată să îi oblige în continuare pe pacienţii bolnavi de covid 19 să rămână internaţi. Până atunci, însă, avem din nou vid legislativ, iar cei infectaţi se plimbă liberi printre noi. Se întâmplă deja în toată ţara. Până ce un proiect de lege va fi adoptat, iar asta va dura minimum o săptămână, Guvernul s-a întors la recomandări.
De Alexandra Popescu la 03.07.2020, 20:15- Pacienții externați pe propria răspundere riscă dosar penal.
- Au fost externați inclusiv pacienți cu simptome.
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Unul dintre pacienţii internaţi cu 24 de ore anterior a solicitat externare ca urmare a motivării CCR, prin urmare pacientul a fost externat.
S-a întâmplat la Institutul Marius Nasta din Bucureşti. Deşi avea simptome precum tuse sau febră, un bărbat confirmat cu coronavirus a cerut să meargă acasă pentru a sta cu familia. Este al doilea pacient din Bucureşti care îşi cere externarea, după ce ieri, un medic infectat a părăsit spitalul în care era tratat tot pe baza deciziei CCR.
Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Am rugat pacientul să îşi exprime prin semnătură decizia. Nu avea o simptomatologie destul de agresivă.
Iar astfel de cereri sunt în toată ţara, deşi externarea bolnavilor poate duce la o răspândire incontrolabilă a coronavirusului. Guvernul anunţă abia un proiect de lege care să reglementeze situaţia.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom şi promova în şedinţa de săptămâna viitoare a Guvernului. Toate acele recomandări ale CCR vrem să le clarificăm foarte, foarte atent: boală transmisibilă, izolare, carantină şi internare.
Până atunci, internarea, izolarea sau carantina rămân doar nişte recomandări.
Marcel Ciolacu, preşedinte Partidul Social Democrat: Din acel moment, Guvernul trebuia deja să vină cu un proiect de lege. Noi nu avem acest proiect de lege nici în ziua de astăzi. Norocul nostru că avem sesiune extraodinară şi Parlamentul poate să îl treacă pe ordinea de zi şi într-o săptămână maxim să îl treacă. Am crezut că PNL a învăţat ceva din ieşirile de acum o lună.
Ludovic Orban, premierul României: Noi în toată perioada asta am pregătit măsuri, soluţii.
Augustin Zegrean, fost judecător CCR: Se pare că nu a fost nimeni preocupat de problema aceasta. Toată lumea a fost preocupată să înjure Curtea, dar nimeni nu s-a preocupat să rezolve problema. Dacă au sperat că Curtea va sta mai mult până la publicare, se pare că s-au înşelat. Deci practic ei au crezut că decizia Curţii va veni după ce starea de alertă se termină şi nu ar mai fi avut niciun efect. Probabil că da.
Între timp, totul depinde de fiecare bolnav în parte. Dacă după externarea cerută, nu se izolează, se pot alege cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
Până ce proiectul va fi adoptat şi promulgat de preşedinte, autorităţile au la dispoziţie doar un articol din Codul Penal.
Adrian Cuculis, avocat: Vor putea să fie acuzaţi de zădărnicire în combaterea bolilor şi atunci prin deschiderea dosarului penal, dacă se vor deplasa în afara domiciliului, teoretic pot fi obligaţi prin ordonanţa procurorului să fie internaţi în unitatea spitalicească.
Cosmin Andreica, sindicalist EUROPOL: Cel mai probabil abia dacă se va constata săvârşirea acestei fapte de mai multe ori abia atunci vom putea fi puşi în situaţia în care procurorul să elibereze mandat de arestare.
Persoanele infectate reprezintă un pericol mare şi pentru poliţiştii care ar trebui să le verifice.
Cosmin Andreica, sindicalist EUROPOL: Vorbim şi despre riscul de infectare al poliţiştilor. Nu ştiu ce echipaj de poliţie îşi va asuma acest risc în lipsa echipamentului specific.
În prezent, 741 de persoane se află în carantină instituţionalizată, iar aproape 59 de mii se află în izolare la domiciliu. Toate aceste persoane ar putea aşadar să părăsească instituţia, mai ales că nu au fost confirmate cu noul coronavirus.
Adrian Cuculis, avocat: Totul se va face pe răspunderea personală a persoanelor suspecte de covid. Nicio autoritate nu va putea acum să îi oblige până când nu sunt confirmaţi cu covid 19 să intre în autoizolare.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 420 de cazuri de îmbolnăviri şi 21 de decese.