Alarmă falsă. Pacientul din România suspectat de coronavirus nu este infectat
A fost alertă pe Aeroportul Otopeni, după ce un pasager suspect de coronavirus a ajuns cu o aeronavă, de la Tel Aviv. Tânărul, în vârstă de 23 de ani, se simţea rău şi prezenta simptome specifice.
De Ema Schweninger la 26.01.2020, 11:25A fost alertă pe Aeroportul Otopeni, după ce un pasager suspect de coronavirus a ajuns cu o aeronavă, de la Tel Aviv. Tânărul, în vârstă de 23 de ani, se simţea rău şi prezenta simptome specifice. Panica s-a instalat imediat, mai ales după ce s-a aflat că fusese în China acum ceva vreme.
Alerta s-a dat de la zece mii de metri deasupra solului. De la manşa avionului, piloţii anunţă personalul medical de la Aeroportul Otopeni. Unul dintre pasageri, un bărbat cu cetăţenie israeliană, are simptome asemănătoare cu cele produse de virusul care face ravagii în Asia.
Oamenii care se aflau în avion s-au speriat, mai ales după ce s-a aflat că bărbatul călătorise în China.
Pasager: Pasagerului îi era rău. A fost în China acum trei luni. Toată lumea a crezut că are coronavirus. Ne-am panicat.
Imediat, pe aeroport a fost instituit protocolul de urgenţă în astfel de situaţii. Avionul a primit permisiunea să aterizeze mai devreme, iar la sol aştepta un echipaj medical, care a făcut primele investigaţii.
Alexandru Rafila, membru Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: Era cu o stare generală modificată, a solicitat asistenţă medicală în avion. Având în vedere situaţia generală existentă, de alertă la nivelul aeroporturilor internaţionale în ceea ce priveşte o posibil infecţie cu coronavirus, a fost tratat ca atare.
Adriana Pistol, director Centrul de Boli Transmisibile din cadrul INSP: S-a constatat că persoana respectivă fusese într-adevăr în China, în Beijing, dar cu foarte multe luni înainte. În ultima perioadă, a trăit numai în Israel.
O ambulanţă chemată de urgenţă l-a preluat pe tânăr. Într-un final, a venit şi verdictul.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Se infirmă din punctul de vedere al infecţiei cu coronavirus. Este exclusă orice posibilitate în acest sens deoarece pacientul a călătorit în China în urmă cu trei luni de zile. E un pacient care are o anumită infecţie, probabil trebuie investigat şi tratat ca atare, dar pentru alt diagnostic decât infecţia cu coronavirus. E un exerciţiu şi e foarte bine că au făcut acest lucru într-un mod eficient.
Între timp, cei 178 de pasageri au fost nevoiţi să aştepte două ore în avion, înainte să fie lăsaţi să coboare. Autorităţile au vrut să afle, mai întâi, verdictul medicilor. Le-au cerut oamenilor şi datele de contact, pentru ca, la nevoie, să meargă să facă analize.
Aeroportul Otopeni este principala "poartă" prin care virusul ucigaş poate intra în ţară. Numai din Franţa, unde au fost confirmate până acum trei cazuri de contaminare cu coronavirusul, vin zilnic mii oameni. În ciuda pericolului, autorităţile de la noi luptă cu afişe lipite pe pereţi.
Cinci spitale din ţară sunt pregătite să preia pacienţii suspecţi că au luat coronavirus. Două dintre ele sunt în Capitală. Autorităţile fac din nou apel către oameni să respecte regulile. În special, să poarte măşti de protecţie în locurile aglomerate: în aeroporturi, gări, în pieţe şi magazine.