Pandemia de coronavirus, văzută prin ochii unui român stabilit în China (Video)
Răsturnare de situaţie în China. Deşi a anunţat că a învins virusul, bilanţul morţilor din Wuhan a crescut peste noapte cu 50 la sută. Explicaţia oficială: sunt victime care nu au mai avut loc în spitale, au murit acasă şi înregistrarea lor a durat.
De Sonia Simionov la 17.04.2020, 22:26- Un român stabilit în China povestește modul în care pandemia se simte peste mări și țări.
- Românul recomandă celor de acasă să respecte măsurile impuse din cauza coronavirusului.
Răsturnare de situaţie în China. Deşi a anunţat că a învins virusul, bilanţul morţilor din Wuhan a crescut peste noapte cu 50 la sută. Explicaţia oficială: sunt victime care nu au mai avut loc în spitale, au murit acasă şi înregistrarea lor a durat. Mario Chirilă, un fost broker român care locuiește de cinci ani în China, a povestit, în exclusivitate pentru Observator, cum arată viaţa acolo şi cum a infectat virusul una din cele mai puternice economii ale lumii.
Mario Chirilă, român stabilit în China: Lumea a început să iasă afară dar, în continuare, este foarte, foarte precaută. În Guangzhou au fost înregistrate, în ultima perioadă, noi cazuri de coronavirus, așa că nu putem spune că viața a revenit la normal.
Mario Chirilă, român stabilit în China: Aceasta este o grădiniță de cartier, după cum vedeți nu este nicio activitate. O să ne pregătim să intrăm în cartier și o să ni se ia temperatura la intrare. Cei din exterior, care nu locuiesc în cartier, nu au voie să intre, în continuare. Dacă ai temperatură ridicată atunci se iau mai multe măsuri, în sensul că vor fi trimiși doctori și asistente să facă investigații mai amănunțite.
Mario Chirilă, român stabilit în China: Aceasta e intrarea principală în cartier. Aici este un cort de dezinfectare.
Sonia Simionov, reporter Observator: Am văzut că există acolo o tradiție în ceea ce privește dansul matinal. Povestește-mi puțin.
Mario Chirilă, român stabilit în China: În fiecare dimineață se iese, fie în cartier, fie într-o piață publică, pe stradă, pur și simplu și se dansează. Același lucru se întâmplă și seara. E pentru sănătate, pentru mișcare, pentru coordonare.
Sonia Simionov, reporter Observator: Cu toate astea, oamenii în continuare păstrează distanța socială, poartă măști, poartă mănuși.
Mario Chirilă, român stabilit în China: Se poartă măști în continuare și, exact cum ai zis și tu, există o distanță păstrată. Am văzut oameni care merg la bănci sau când aștepți la cumpărături se lasă un metru distanță tocmai pentru prevenire.
Sonia Simionov, reporter Observator: Este un record al doborârii economiei în China. Se vede lucrul ăsta pe stradă? Îl remarci?
Mario Chirilă, român stabilit în China: Economia, în principal, a fost lovită. Fabricile au fost lovite, companiile aeriene. Una dintre cele mai mari pierderi a fost suferită de companiile aeriene și companiile mici și mijlocii. În direcția asta Guvernul a oferit împrumuturi, amânarea ratelor.
Sonia Simionov, reporter Observator: Există vreo previziune în China când va reveni totul la normal?
Mario Chirilă, român stabilit în China: Greu de spus. Așa cum ți-am zis deja s-au înregistrat noi cazuri în Guangzhou, multe dintre ele sunt cazuri importate la locali. E greu de zis. Nu știm nici măcar când școlile vor fi redeschise.
Sonia Simionov, reporter Observator: În această perioadă care se apropie, ai un mesaj pe care ai dori să-l transmiți românilor?
Mario Chirilă, român stabilit în China: Vreau să vă transmit un mesaj foarte simplu: stați acasă! Mâine ne bucurăm împreună de Învierea Domnului Iisus Hristos. Prețuiți sănătatea voastră și a celorlalți cetățeni români. Fie ca Învierea Domnului Iisus Hristos să ne lumineze calea către o rapidă revenire la normal. Sărbători fericite să avem! Paște fericit!