Ce pandemii au avut loc de-a lungul timpului
Termenul pandemie nu este tocmai un cuvânt pe care să îl pronunţăm lipsiţi de griji. De altfel, de când există omenirea multe boli infecţioase au provocat pandemii. Unele au avut consecinţe devastatoare. Vorbim despre noi tipuri de virusuri care se răspândesc cu rapiditate pe mai multe continente, pentru care nu există vaccin şi în faţa cărora doar puţine persoane sunt imune.
De Redactia Observator la 12.03.2020, 18:05Termenul pandemie nu este tocmai un cuvânt pe care să îl pronunţăm lipsiţi de griji. De altfel, de când există omenirea multe boli infecţioase au provocat pandemii. Unele au avut consecinţe devastatoare. Vorbim despre noi tipuri de virusuri care se răspândesc cu rapiditate pe mai multe continente, pentru care nu există vaccin şi în faţa cărora doar puţine persoane sunt imune.
Cea mai recentă pandemie a fost în 2009. Vinovat atunci a fost H1N1, un virus cu simptome asemănătorare gripei. Aproape un an jumătate a durat pandemia. Virusul a infectat până la 21 la sută din populaţia globală şi a făcut până la 600 de mii de morţi.
Dar pe listă sunt şi alte pandemii care au făcut de 500 de ori mai multe victime. Variola este una dintre ele, cu, atenţie, cel puţin 300 de milioane de decese, doar în secolul 20. La un moment dat, numai 30 la sută din populaţia globală părea să aibă şansa să supravieţuiască în faţa febrei mari provocate de boală. Din fericire, variola a fost eradicată în 1980.
Şi pojarul a făcut victime de-a lungul istorie. 200 de milioane de oameni au murit din cauza bolii asemănătoare cu rubeola sau cu varicela. Descoperirea vaccinului a dus la diminuarea drastică a numărului de cazuri.
Gripa spaniolă este şi ea pe lista pandemiilor şi a provocat tot atâţia morţi ca Primul Război Mondial - aproape 100 de milioane, până în 1920.
Ciuma, HIV-ul şi Tifosul sunt şi ele pandemii care au dus la moartea a milioane şi zeci de milioane de oameni.