Paradisul natural din Dumbrăviţa, în pericol din cauza secetei. Salvarea lui costă 46 de milioane de lei
Seceta ultimelor săptămâni pune în pericol una din cele mai frumoase rezervații naturale din centrul țării. Așa numita Deltă din Carpați s-a transformat din loc de poveste într-un teren afectat dramatic de scăderea apelor, iar păsările rare pe care oamenii veneau înainte să le fotografieze sunt acum în pericol de dispariţie.
De Claudiu Loghin la 13.11.2023, 09:02
Dumbrăvița, județul Brașov. O Deltă a Dunării, în miniatură, cu o adevărată bogăție de faună și floră, între munți. Un loc idilic doar în panourile de informare turistică. Pe teren, zone întinse de stuf sunt afectate de retragerea apelor.
Claudiu Loghin, reporter Observator: Rezervaţia naturală Dumbrăviţa are o suprafaţă de aproximativ 400 de hectare. Era un adevărat paradis pentru păsări precum stârcul cenuşiu sau egreta mare. Acum, scăderea debitului de alimentare pentru întreaga zonă a transformat-o şi a generat pericole pentru echilibrul ecologic al rezervaţiei.
Rezervaţia era, în alţi ani, locul în care oamenii veneau cu binocluri sau aparate foto, pentru a vedea pe viu şi a fotografia păsări cu adevărat rare. Astăzi, întreg echilibrul ecologic al zonei este ameninţat de secetă.
Bărbat: Am observat că a scăzut nivelul apei. Îmi pare rău că nu am venit mai demult când puteam să văd ceva mai atractiv.
Femeie: Noi nu ştiam despre el. Am venit în treacăt aşa, am coborât şi am văzut că e destul de urât.
Dan Ionescu, cercetător ştiinţific: Fiind vorba despre specii de păsări acvatice, deci legate de apă, şi în general fauna şi flora este una acvatică, se poate ajunge până la dispariţia acestora din perimetrul respectiv. Deci, efectele pot să fie şi pe termen scurt şi pe termen lung şi să se ajungă şi la dispariţia, distrugerea întregului ecosistem acvatic.
Salvarea Deltei din Carpaţi costă aproximativ 46 de milioane de lei. Atât de mare este costul proiectului finanţat în principal din bani europeni, pentru curăţarea canalelor, ridicarea unui stăvilar, care să asigure conservarea debitului de apă şi amenajarea unor zone plutitoare speciale de cuibărit, pentru păsări.