Paşte în inima tradiţiei. Copac împodobit cu oale de lut, în Maramureş
Parcă nicăieri nu-i mai frumos Paştele ca în Maramureş. Localnicii au ieşit la muncă în zorii zilei şi s-au pregătit cum se cuvine pentru marea sărbătoare.
De Redactia Observator la 07.04.2018, 22:55Parcă nicăieri nu-i mai frumos Paştele ca în Maramureş. Acolo, localnicii au ieşit la muncă în zorii zilei şi s-au pregătit cum se cuvine pentru marea sărbătoare. Au spălat la vâltorile de pe vremuri şi au pus în cuptoarele încinse bucate delicioase.
În sâmbăta mare, gospodarii din Maramureş au ieşit la vâltoare. O tradiţie care atrage în zonă tot mai mulţi străini.
Un peisaj neobişnuit i-a întâmpinat pe turiştii care au ajuns aici. Este vorba de un copac împodobit cu oale de lut.
Nu doar tradiţiile fermecătoare, ci şi peisajele de basm fac din acest colţ de ţară un loc binecuvântat.
Odată ajunşi pe potecile din Maramureş, ne întâmpină falnicele porţi sculptate în lemn. Iar dincolo de ele, dăm de cele mai primitoare gazde. Aşa cum era de aşteptat, toate ocupate cu pregătirea bucatelor de Paşte.
Cum în zonă cea mai bună legumă e porcul, localnicii n-aveau cum să nu-l pregătească. Şi pentru ca preparetele să fie fragede, l-au sacrificat chiar astăzi.
La cât de multe bunătăţi se pregătesc pentru marea sărbătoare, mesele au devenit parcă neîncăpăroare. Chiar primarul din Onceşti ne-a împărtăşit câteva din secretele gustului.
Şi pentru ca mâncarea să meargă mai bine, am primit şi un pont. Horinca şi afinata, asta-i pansamentul, ne învaţă localnicii primitori.