Patru ani s-au scurs de la tragedia din clubul Colectiv: "Toate s-au terminat în acea seară"
Este o zi dureroasă pentru România. Patru ani s-au scurs de la tragedia din clubul Colectiv, dar autorităţile par că nu au învăţat nimic în tot acest timp. O recunosc chiar ele: ţara noastră nu este pregătită să facă faţă unui număr atât de mare de victime.
De Redactia Observator la 30.10.2019, 11:31Este o zi dureroasă pentru România. Patru ani s-au scurs de la tragedia din clubul Colectiv, dar autorităţile par că nu au învăţat nimic în tot acest timp. O recunosc chiar ele: ţara noastră nu este pregătită să facă faţă unui număr atât de mare de victime. Nici echipele de salvatori, nici în spitale.
O dovedesc şi ultimele imagini surprinse în clubul morţii, o radiografie a modului dezastruos în care s-a intervenit în noaptea de 30 octombrie 2015. Înregistrările cutremurătoare vor fi acum analizate de procurorii militari. Dar supravieţuitorii şi rudele celor care au murit şi-au pierdut speranţa că vinovaţii vor fi traşi la răspundere.
Într-o ţară normală, tragedia de la Colectiv ar fi trebuit să readucă pe drumul cel drept mersul instituţiilor. Nu şi în România. La patru ani de la infernul din clubul morţii, nu avem vinovaţi şi descoperim că pompierii au ţinut, în tot acest timp, în sertar, imagini cutremurătoare din seara de 30 octombrie 2015.
În timp ce răniţii îşi strigau durerea, întinşi pe asfalt, salvatorii erau confuzi şi păreau că nu ştiu cum să acţioneze. Tinerii arşi erau transportaţi pe paleţi sau căraţi de mâini. Pompierii primeau indicaţii de la supravieţuitori, care salvau victime în locul lor.
Haosul şi agonia surprinse în imagini nu au ajuns însă nici la Parchet, nici la Guvern. La vremea respectivă, oficialii declarau că intervenţia a decurs ca la carte.
Nici acum reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov nu au ce să îşi reproşeze.
Orlando Schipou, seful ISUBIF: Parchetul nu ne-a cerut specific, din ceea ce stiu eu cat am fost la comanda, sa fi cerut special imagini foto-video. Au cerut inscrisuri.
Cristian Radu, prim adjunct ISUBIF: Procedural, nu am identificat aspecte care sa faca obiectul unor incalcari ale procedurilor de interventie.
Parchetul Militar va investiga intervenţia pompierilor militari la Colectiv. Şi gestul șefului ISU București, care a înjurat victimele decedate, va fi verificat sub acuzația de profanare de morminte.
27 de tineri au pierit în noaptea incendiului. Alţi 37 s-au stins, rând pe rând, în spitale. La un an şi 9 luni de la tragedie, un alt tânăr a murit, iar bilanţul dezastrului a ajuns la 65 de morţi.
Mama unei victime: S-au terminat toate visele s-au terminat in acea seara.
Reporter: Cati ani avea Madalina?
Mama unei victime: 30 de ani facea in ianuarie.
Alţi peste 150 de tineri au fost răniţi. Pentru toţi cei care au supravieţuit, viaţa nu a mai fost la fel. Au rămas cu cicatrici pe corp şi în suflet şi cu amintiri de coşmar din noaptea în care ar fi trebuit să se distreze la concertul trupei Goodbye to Gravity.
Era ora 22.32 de minute. Ora primului apel la 112. O scânteie a fost suficientă pentru a declanşa infernul.
Supravieţuitor: Si a venit, la un moment dat, un val de foc peste noi. Ne-am blocat. S-au impiedicat de prag primii, pragul de la usa de iesire din container si au cazut toti ca piesele de domino, unii peste altii.
Cufundat în întuneric şi sub un strat gros de cenuşă, clubul arată exact ca acum patru ani, atunci când tinerii fugeau îngroziţi spre ieşire, ca să se salveze.
Supravieţuitorii şi rudele celor care au murit şi-au pierdut însă speranţa că vinovaţii vor fi traşi la răspundere.
Dragos Moldova, ruda unui supravietuitor Sorin: Despre dosar, nu ştiu ce să spun? Din păcate, nu îmi fac mari speranţe. Nu ştiu dacă se doreşte aflarea adevărului. Nu ştiu dacă se doreşte ca acest lucru să nu se mai întâmple.
Ca în fiecare an, victimele vor fi comemorate în această seară.