Patrula Apicolă "curăţă" Capitala de albine. "Nu este indicat să fie agresate cu apă, cu beţe, cu foc, cu clor, motorină"
Capitala devine un stup imens. Zeci de mii de albine îşi găsesc adăpost în gurile de ventilaţie ale blocurilor, în podurile caselor vechi şi chiar la Ministerul Apărării. Operatorii de la 112 primesc în fiecare săptămână cereri de ajutor de la cei care vor să scape de insecte. Şi pentru ele, şi pentru cei speriaţi, s-a înfiinţat Patrula Apicolă. Un grup de apicultori care protejează şi oamenii, şi albinele.
De Andreea Petrescu la 05.08.2023, 20:18Aşa începe operaţiunea de salvare în grădina unei doamne din Bucureşti. Un roi de albine şi-a făcut sălaş în curtea femeii şi s-a pus pe treabă. Au făcut nişte faguri uriaşi. Patrula Apicolă Urbană este chemată cel puţin o dată pe săptămână pentru astfel de operaţiuni. Sesizarea a venit de la o familie care locuieşte în blocul respectiv. Oamenii au vrut doar să scape de ele, nu să fie distruse, cum s-a întâmplat acum doi ani în acelaşi loc, cu alt roi.
Patrula Apicolă îi îndeamnă pe bucureşteni să nu încerce să alunge singuri insectele
"Am văzut că stupul se dezvoltă din ce în ce, îl urmăream de câteva săptămâni şi număram fagurii. Acum am constatat, cred că din nou se formează o nouă familie de albine. E posibil să fie în interiorul peretelui se vede cum intră înăuntru", a declarat Valentin Dumitru. "A fost frumos, a fost interesant, am văzut şi regina. Am gustat miere, a fost dulce, doar că a fost diferită, mai incoloră", a declarat Maia Dumitru. Patrula Apicolă Urbană are la activ multe intervenţii în locuri inedite - de la aerisiri şi poduri până la cimitire, ministere şi spitale.
Şi instituţiile publice au cerut ajutorul apicultorilor de la Patrula Urbană, vorbim aici despre mai multe ambasade din Bucureşti, despre MAPN dar şi de reprezentanţii Spitalului Colentina, care au avut două roiuri de albine, care şi-au făcut casă în pereţii unităţii medicale. "Mediul urban a devenit extraordinar pentru familiile de albine, este un adevărat rai. Aici găsesc în permanenţă o sursă de hrană, de nectar, găsesc, au flori în permanenţă, în parcuri, în scuaruri, în toate aranjamentele florale schimabte desori, udate în permanenţă din primăvară, până toamna târziu", a declarat Marian Pătraşcu, fondator Patrula Apicolă Urbană.
Patrula Apicolă îi îndeamnă pe bucureştenii care vor să scape de albine să îi ceară ajutorul pe Facebook şi să nu încerce să alunge singuri insectele. "Nu este indicat să fie agresate albinele cu apă, cu beţe, cu foc, cu clor, motorină. Este păcat de cele care vor muri şi dacă sunt agresate şi ele vor avea o reacţie care poate să degenereze. Ele nu vor înţepa, nu trebuie să ne temem, o viaţă fără albine nu va mai fi viaţă", a declarat Marian Pătraşcu, fondator Patrula Apicolă Urbană.
La aceeaşi concluzie a ajuns şi guvernul american. Zeci de stupi au fost puşi pe spitale, tribunale, biblioteci şi oficii poştale. Autorităţile au început un program prin care vrea să tranforme acoperişurile clădirilor guvernamentale în oaze de sănătate. Albinele sunt un indicator al poluării, ajută la polenizarea parcurilor şi la înverzirea oraşelor. Mai mulţi apicultori merg, acum, la stupinele federale, ca să îngrijească insectele. Dacă programul va da rezultate, va fi extins în toate statele.